Στην περιοχή του Δήμου Σουλίου, έχουν εγκατασταθεί και ήδη παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεκάδες αγροτικά φωτοβολταϊκά εδάφους, ισχύος μέχρι 100 ΚW.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου που προβλέπει περαιτέρω μείωση για τις τιμές στο παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, η καθυστέρηση που παρατηρείται (τουλάχιστον εννέα μήνες) στην πληρωμή των παραγωγών και ιδιαίτερα η έκτακτη εισφορά 30% που ήδη καταβάλλουν, έχουν φέρει τους αγρότες σε τραγική οικονομική κατάσταση.
Οι περισσότεροι αγρότες προχώρησαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που είναι ειδική κατηγορία ΑΠΕ με το νόμο 3851/2010, αφού πείστηκαν από κυβερνητικές εξαγγελίες πως με την επένδυση αυτή θα έχουν ένα πρόσθετο έσοδο, λαμβάνοντας δάνειο από την πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς), με υψηλό επιτόκιο που ανέρχεται σε 11,5 %.
Αντιλαμβάνεστε πως με τη μείωση των τιμών, την καταβολή εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων, την προπληρωμή από τους ίδιους του ΦΠΑ για ολόκληρο το ποσό, μαθηματικά οδηγούνται στην υπερχρέωση, σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους και τελικά σε χρεοκοπία. Εξάλλου οι αρχικές συμβάσεις που οι ίδιοι υπέγραψαν δεν τηρούνται στο ακέραιο.
Λόγω της στασιμότητας που επικρατεί ως προς την επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που λαμβάνουν για τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα ( κηπευτικά, γάλα, κρέας κ. λ. π.), σε συνάρτηση και με το υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ζωοτροφές, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ) η κατάσταση είναι τεταμένη και τους οδηγεί σε επικείμενες μαζικές κινητοποιήσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε πως ο αγροτικός τομέας, από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς στη χώρα μας, θα πρέπει να στηριχθεί από την πολιτική ηγεσία. Ένα πρώτο βήμα είναι να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά εδάφους, αίροντας τις περαιτέρω άδικες μειώσεις και εισφορές στην τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Δήμαρχος Σουλίου
Μπραΐμη – Μπότση Σταυρούλα
Join the Conversation