Η Παραμυθιά μέσα από το συγκλονιστικό ημερολόγιο του νεαρού Βασίλειου Κραψίτη. Μέρος 4ο

Η ταραγμένη περίοδος στην Παραμυθιά, από το 1939 μέχρι και το 1946, παρουσιάζεται γλαφυρά μέσα από το προσωπικό ημερολόγιο του νεαρού τότε Βασίλειου Κραψίτη, όπως αυτό δημοσιεύτηκε από...

7-5-1941 οι Ιταλικές Αρχές απέλυσαν τον πρόεδρο της Κοινότητος Παραμυθιάς Αριστοτέλη Στρουγγάρη και σε αντικατάστασή του διόρισαν τον μουσουλμάνο και διερμηνέα τους Αμπεντίν Μπάκον, Παραμυθιώτη.

9-5-1941 ο νέος Πρόεδρος της Κοινότητός μας Αμπεντίν Μπάκος ύψωσε στο Κοινοτικό Κατάστημα την Αλβανική Σημαία, ενώ ζητωκραύγαζαν εκατοντάδες μουσουλμάνοι τσάμηδες, οι περισσότεροι από τα γύρω χωριά. Οι Χοτζάδες από τους μιναρέδες των τζαμιών της πόλεως δοξολογού –όλη τη μέρα- τον Αλλάς. Που αλήθεια, βαδίζουμε;

10-5-1941: απολυθήκαμε με πράξης της Νομαρχίας Θεσπρωτίας, όλοι οι αναπληρωματικοί δημοδιδάσκαλοι με χρόνο μισθοδοσίας, μέχρι την 30-4-1941.

13-5-1941 οι συμπατριώτες μουσουλμάνοι έχουν τρομοκρατηθή. Από το ξημέρωμα δεν κυματίζει στα Γραφεία της Κοινότητός μας η Αλβανική Σημαία. Έχουν πειστεί ότι κάποιος ή κάποιοι την εξαφάνισαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Οι Ιταλικές Αρχές με συνεργάτες τους μουσουλμάνους της Παραμυθιάς ενεργούν καταπιεστικές έρευνες.

17-5-1941: Δύο τρεις από τους Χριστιανούς της Παραμυθιάς γνωρίζουν ότι την Αλβανική Σημαία, αφού αναρριχήθηκε, μετά τα μεσάνυχτα, στο μπαλκόνι του Κοινοτικού Καταστήματος ο Παραμυθιώτης εργάτης Μιχάλης Νικ. Μαρτίνης, την άρπαξε και την εξαφάνισε. Η πληροφορία αυτή πλαταίνει μεταξύ των Χριστιανών, μας εμψυχώνει, αλλά και μας επιβάλλει να κρατάμε κλειστά τα χείλη μας.

22-5-1941: Ξαναδιορίζεται Πρόεδρος της Κοινότητος ο Αριστοτέλης Στρουγγάρης, ενώ ο Αμπεντίν Μπάκος περιορίζεται στα καθήκοντα του διερμηνέα του Ιταλικού Φρουραρχείου κλπ.

In this article

Join the Conversation