Ήταν 14 Δεκεμβρίου του 1954 όταν προτάθηκε από τον ΟΗΕ, με το ψήφισμα υπ’ αρ. 836, η καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας αδελφοσύνης και κατανόησης για το Παιδί.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 (στις 20 Νοεμβρίου 1959 υπογράφηκε η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Τη σύμβαση αυτή την έχουν επικυρώσει εκατόν ενενήντα τρεις (193) χώρες, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Η Σύμβαση αυτή έγινε νόμος (Ν.2101/92) του ελληνικού κράτους με αυξημένη τυπική ισχύ στις 2/12/1992. Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι σε πολλές, ακόμα και «προηγμένες» χώρες, τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών παρά τις αγαθές «προθέσεις» και «διαβεβαιώσεις» των υπευθύνων, αποτελούν «γράμματα κενά περιεχομένου»!
Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, από την έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας υγείας, τη μη πρόσβαση σε καθαρό νερό, τη στέρηση ακόμα και της στοιχειώδους/βασικής σχολικής εκπαίδευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες εμφύλιων και διεθνών συρράξεων καθώς και του οικονομικού χάους ζώντας ως πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες. Δεκάδες χιλιάδες πεθαίνουν, ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή/και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης και πρέπει να αποτρέπουν τον εφησυχασμό της συνείδησης μας.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλεί όλους τους φορείς να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει και να ενεργήσουν άμεσα και αποφασιστικά στην κατεύθυνση της προάσπισης και θωράκισης των δικαιωμάτων του παιδιού και της ουσιαστικής προστασίας τους από φαινόμενα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και άσκησης βίας.
Δ.Α.Κ.Ε. /Π.Ε. Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Join the Conversation