Στην Ι.Μ. Μίχλας για την εορτή της Γενεθλίου της Θεοτόκου

Η Ιερά Μονή Μίχλας, είναι το επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς για την σημερινή εορτή της Γενεθλίου της Θεοτόκου, η οποία έδωσε και το όνομά της, στην...

Η Ιερά Μονή Μίχλας, είναι το επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς για την σημερινή εορτή της Γενεθλίου της Θεοτόκου, η οποία έδωσε και το όνομά της, στην Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως της Παραμυθιάς.

Η Ιερά Μονή Μίχλας σήμερα είναι μετόχι της Μονής Γηρομερίου και βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Πέντε Εκκλησιές και Πολύδροσο σε δασώδη περιοχή, 2 χλμ. από την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων.

Το έτος ίδρυσης είναι άγνωστο. Γνωρίζουμε όμως, όπως αναφέρει στο βιβλίο «Αρχαιότητες της Θεσπρωτίας» ο μεγάλος Παραμυθιώτης Σπύρος Μουσελίμης, ότι ανακαινίστηκε από τον Ηγούμενο Λεόντιο το 1845 και από τότε αποτελεί σημαντικό τμήμα της θρησκευτικής ζωής της περιοχής.

Τέλη 1800 αρχές 1900 ο οικισμός της περιοχής μάλιστα ονομάστηκε οικισμός Ιερά Μονή Μίχλας και το 1919 προσαρτάται στην κοινότητα Οσδίνας μέχρι και το 1928 όπου και ο οικισμός Ιερά Μονή Μίχλας καταργείται.

Και σήμερα όπως και κάθε χρόνο, πλήθος πιστών και επισήμων κατέφθασε στην Ιερά Μονή Μίχλας για να εορτάσει την μεγάλη εορτή της Γενεθλίου της Θεοτόκου και να συμμετέχει στο ημερήσιο πανηγύρι που ακολουθεί της Θείας Λειτουργίας.

H εορτή της Γενεθλίου της Θεοτόκου είναι η πρώτη μεγάλη εορτή του Εκκλησιαστικού έτους, το οποίο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου. Τούτο βέβαια δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά οι θειότατοι Πατέρες της Εκκλησίας καθόρισαν να εορτάζεται πρώτα-πρώτα η Γέννηση της Θεοτόκου γιατί η Θεοτόκος είναι η αρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Η Γέννηση της Θεοτόκου αποτελεί την απαρχή των εορτών. Είναι η πρώτη αλλά και η αρχή αυτών που έχουν σχέση με την Χάρη και την Αλήθεια (Ιωσήφ Βρυέννιος).

Ήδη από τον 5ο αιώνα συγκαταλέγεται αυτή στις μεγάλες Θεομητορικές εορτές και εορταζόταν στις 8 Σεπτεμβρίου στα Ιεροσόλυμα, στο Ναό της Αγίας  Άννης κοντά στην Προβατική Κολυμβήθρα, όπου κατά την παράδοση ευρισκόταν το σπίτι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Πρωταρχική δε πηγή όσων γνωρίζουμε για την εορτή είναι το Πρωτευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

«Σήμερα ολόκληρη η κτίση ένιωσε τον εαυτό της καλύτερο και λαμπρότερο, αφού έλαμψε το κοινό στολίδι του σύμπαντος – γεννήθηκε όχι απλώς η Παρθένος, αλλά μάλλον η οικουμένη ολόκληρη», αναφωνεί ο ιερός Καβάσιλας»

Φωτογραφία: Σωκράτης Τζώρτζης

In this article

Join the Conversation