– Από πλευράς πολιτείας τι είναι εφικτό να γίνει στην παρούσα φάση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο νομό; (συγκοινωνίες, έργα υποδομής κ.ο.κ.)
Θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν ενέργειες όπως
Α) η έναρξη προώθησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις,
Β) η προκήρυξη επενδυτικών αλλά και υποστηρικτών (όπως το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ για πάγιες δαπάνες) προγραμμάτων, που θα έχουν περιορισμένο ύψος επένδυσης (π.χ. έως 50.000,00€) και διευρυμένο πεδίο εφαρμογής. Οι μικρές επενδύσεις, πολλών επιχειρήσεων, θα ενδυναμώσουν και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών οικογενειακής μορφής επιχειρήσεών μας, αλλά και θα τονώσουν την τοπική επιχειρηματικότητα, και φυσικά εφόσον συνδυαστούν και με συνεπείς διαδικασίες αποπληρωμής, θα ενισχύσουν και την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου σε αυτά.
Γ) Βελτίωση των οδικών αξόνων εντός του νομού και ειδικά προς το Τελωνείο Μαυροματίου, που ευελπιστούμε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας.
Δ) Υποστήριξη στην υλοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, και συνδυαστικές υποστηρικτικές ενέργειες όπως σιδηροδρομική σύνδεση του ΕΚΕΘ με το Λιμάνι Ηγουμενίτσας (αρχικά).
– Ως επιμελητήριο, ποιες ενέργειες υλοποιείτε για την προβολή του νομού σας; Τι προτείνετε στα μέλη σας;
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, προσπαθεί να ενισχύσει, προβάλει και προωθήσει του τρείς ισχυρούς αναπτυξιακούς κλάδους που διαθέτει: την Ιχθυοκαλλιέργεια, τα λοιπά αγροτικά προϊόντα (με επικεφαλή τους τα μανταρίνια) και τον Τουρισμό. Για να πετύχει τα ανωτέρω, υλοποιεί μια σειρά δράσεων όπως:
Τουρισμός: διαχρονική παρουσία σε γενικές και κλαδικές εκθέσεις τόσο κατά μήκος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, με πρόσφατη την παρουσία μας στο 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην Θεσσαλονίκη στις 16-19.05.2013, όσο και στην Αθήνα. Πραγματοποίηση ROAD SHOW πέρυσι, κατά το οποίο διανεμήθηκε υλικό από κινητή μονάδα του φορέα σε διάφορες πόλεις κατά μήκος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού όπως η ITB στο Βερολίνο στις 08-11.03.2013 και στην Διεθνή Έκθεση τουρισμού της Σουηδίας στο Γκέτεμποργκ στις 21-24.03.2013, εκμεταλλευόμενοι δράσεις του έργου TURGRATE 2 του IPA ADRIATIC 2007-2013. Επίσης πρόσφατα διοργανώσαμε δύο Τουριστικές Επιχειρηματικές Αποστολές στην Σόφια Βουλγαρίας στις 14-16.11.2012 και στο Βελιγράδι Σερβίας στις 22-24.01.2013. Τις δράσεις αυτές πλαισιώνουμε με την έκδοση και ανατύπωση διαφημιστικών εντύπων αλλά και με την δημιουργία και λειτουργία της Τουριστικής Ιστοσελίδας του Νομού Θεσπρωτίας www.thesprotia-holidays.gr που παρέχεται σε τρείς γλώσσες (Ρώσικα, Βουλγαρικά και Σέρβικα) πέραν των Ελληνικών.
Εσπεριδοειδή και Ιχθυοκαλλιέργεια: Με την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με Β2Β συναντήσεις στο εξωτερικό (Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία, Βρυξέλλες, Ρουμανία) και με την συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις σε Ρουμανία και Ουκρανία, αξιοποιώντας δράσεις διακρατικών προγραμμάτων όπως τα έργα ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ και ΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΙ του INTERREG III Ελλάδα – Ιταλία και INTACTPLAN του IPA Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013.
Λοιποί Επιχειρηματικοί κλάδοι: Με την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στην Αλβανία (και Αλβανών επιχειρηματιών στην Θεσπρωτία) με Β2Β συναντήσεις και με την συμμετοχή σε εκθέσεις στους Αγ. Σαράντα, αξιοποιώντας δράσεις διακρατικών προγραμμάτων όπως το έργο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ του INTERREG IIIΑ Ελλάδα – Αλβανία και INTACTPLAN του IPA Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013. Στα μέλη μας τονίζουμε ότι ακόμη και μέσα από την κρίση, που μαστίζει την χώρα μας από το 2008, δημιουργούνται ευκαιρίες που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το Επιμελητήριο δημιουργεί τις προϋποθέσεις και προσφέρει λύσεις. Όσες προσπάθειες όμως και να κάνει, δεν θα έχουν καμία αξία χωρίς την δική τους συμμετοχή. Η αξιοποίηση των ευκαιριών αποτελεί ευθύνη όλων μας.
– Το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Υιοθετείτε αυτή την άποψη; Ποιες εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι οι ενέργειες, τόσο της πολιτείας όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας , ώστε να εξέλθουμε οριστικά από την κρίση;
Η πιθανή, αριθμητική βελτίωση των δεικτών ανάπτυξης της χώρας μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τις μικρές οικογενειακές, στην πλειονότητά τους, επιχειρήσεις του νομού μας. Οι ανακοινώσεις περί ανάπτυξης δημιουργούν έντονα την αίσθηση ότι η ανάπτυξη της χώρας διαφέρει πολύ από την ανάπτυξη των πολιτών της χώρας. Βλέπετε, η ανάπτυξη αυτού του μεγέθους των επιχειρήσεών μας, όπως προανέφερα πολύ μικρές έως μικρές, προϋποθέτουν την ανάπτυξη των πολιτών. Όταν τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε απίστευτα ύψη, όταν οι μισθοί έχουν εξαθλιωθεί (και έχουν μέλλον ακόμη μπροστά τους), όταν η αβεβαιότητα για το αύριο έχει παγιωθεί σε όλους τους κατοίκους της χώρας μας, όταν οι φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις έχουν τον χαρακτήρα του απρόβλεπτου και ο οποιοσδήποτε οικογενειακός ή επαγγελματικός σχεδιασμός είναι ανέφικτος, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Εμείς ενεργούμε προσπαθώντας να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να επιβιώσουν. Αν θα το επιτύχουμε, ως φορέας και ως επιχειρηματική κοινότητα θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις των Κυβερνόντων.
Όπως το ανθρώπινο σώμα στηρίζεται σε λίγα μεγάλα, και πολλά μικρά οστά, έτσι και η επιχειρηματικότητα, για να λειτουργήσει απαιτεί την ύπαρξη των πολλών, υγιών, μικρών οστών (επιχειρήσεων).
Εμείς ήμασταν ανέκαθεν η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.
Εμείς συνεισφέραμε σε όλους τους δείκτες (κατανάλωσης, ανεργίας, ανάπτυξης, δημοσίων εσόδων κλπ) προσφέροντας την δυναμική και την ευελιξία στην χώρα μας. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η εγκατάλειψή μας. Η εξαθλίωση δεν ευνοεί τους πολλούς αλλά τους λίγους. Η πραγματική ΑΝΑΠΤΥΞΗ όμως, θα έρθει από τους πολλούς.
Join the Conversation