Η Ελλάδα σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή έχει ανάγκη από μεγάλες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη. Μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Το όνειρο των προηγούμενων δεκαετιών για εύκολη πρόσβαση στο δημόσιο πρέπει να αντικατασταθεί από το όνειρο για δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο για να μετατρέψουμε τη γεωργική μας παραγωγή σε ατμομηχανή της χώρας. Όχι πλέον με άστοχη απορρόφηση ευρωπαϊκών ενισχύσεων που καταλήγουν να γίνονται καταναλωτικά αγαθά. Αλλά με στοχευμένη πολιτική ενισχύσεων σε νέες καλλιέργειες, καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής και υπηρεσίες τυποποίησης, προβολής και προώθησης. Το κράτος πρέπει να παρέχει συστηματική επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη προς τους νέους επιχειρηματίες υπό τη μορφή θυρίδων νεανικής επιχειρηματικότητας. Δηλαδή ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, τα επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικότητας και γενικότερα όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενταχθεί και η προσπάθεια διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Οι πολυετείς σπουδές χωρίς παράλληλη εργασιακή εμπειρία αποκόπτουν τους νέους από την αγορά εργασίας. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της συνεχούς αναζήτησης βελτίωσης των γνώσεων μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων χωρίς όμως ουσιαστικά να υπάρχει κάποια επαγγελματική στόχευση Η επέκταση και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης πέρα από ένα αξιόλογο πιστοποιητικό προϋπηρεσίας θα μπορούσε να λειτουργήσει υποβοηθητικά προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Αν τα παραπάνω δεν προωθηθούν μέσα από μια πραγματική διακομματική συνεργασία, τότε η οικονομία θα παραμένει καθηλωμένη σε αρνητικούς δείκτες, ο κοινωνικός ιστός θα διαρρηγνύεται, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς θα καταβαραθρώνεται και η ανάπτυξη δεν θα έρχεται. Αν δεν εφαρμοστούν άμεσες πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της νεανικής εργασίας και επιχειρηματικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα αμφισβητείται συνεχώς. Τότε οι προοδευτικές δυνάμεις θα έχουν συμβάλει καθοριστικά στο προβάδισμα των πιο περιθωριακών στοιχείων της κάθε χώρας, θα έχουν δώσει τροφή σε ένα νέο φασισμό και θα έχουν πολλαπλασιάσει τις κωμικοτραγικές φωνές, όπως εκείνη του Μπέπε Γκρίλλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τότε δεν θα είναι η πολιτική αυτή που θα δώσει τις λύσεις αλλά η δύναμη της εξουσίας αυταρχικών μορφωμάτων που θυμίζουν τους παρελθόντες πολιτικούς σεισμούς της Ευρώπης.
Σπυρόπουλος Ανδρέας
Μέλος της Κ.Π.Ε του ΠΑ.ΣΟ.Κ
Join the Conversation