Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα είναι το τελευταίο «πικρό ποτήρι»: «Μέχρι την τελευταία στιγμή, γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι επώδυνες περικοπές. Γίνεται προσπάθεια, όσο είναι δυνατόν, να μην είναι οριζόντιες. Γίνεται προσπάθεια να είναι οι τελευταίες. Έχουμε πλήρη γνώση του τι αποφασίζεται από τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, αλλά έχουμε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι θα είναι το τελευταίο «πικρό ποτήρι», που πρέπει να πιούμε. Ότι είναι η αρχή μιας νέας σελίδας για την Ελλάδα, και μόλις περάσουν αυτά τα δύσκολα μέτρα και υπάρξει η εκταμίευση των δόσεων που έπρεπε να είχαμε λάβει από καιρό, θα σταματήσουμε τον κατήφορο και θα πάμε μπροστά προς την ανάπτυξη».
Να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία των πολιτικών άκρων: «Όσο συνεχίζεται η ύφεση και κυρίως η άνοδος της ανεργίας, τόσο περισσότερο ενισχύονται τα πολιτικά άκρα και τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, φαινόμενα που είναι πολιτικά απαράδεκτα και καταδικαστέα. Πέρα όμως από την καταδίκη αυτών των φαινομένων, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η κερδοσκοπία των πολιτικών άκρων, είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας ως κυβέρνηση και ως πολιτικό σύστημα, οδηγώντας την πατρίδα και τους πολίτες στην ελπίδα και την προοπτική και κυβερνώντας με δικαιοσύνη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
Ο διαγωνισμός για τη Δωδώνη δεν μπορούσε να ακυρωθεί με πολιτική απόφαση: «Η μεταβίβαση από την ΑΤΕ της πλειοψηφικής συμμετοχής της Δωδώνης σε ιδιώτες αγοραστές, αποτελούσε υποχρέωση της προηγούμενης κυβέρνησης –ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2012- η οποία και δεν μπορούσε να ακυρωθεί με πολιτική απόφαση, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που η χώρα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Όσον αφορά στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αυτό είναι ευθύνη αυτών που τον διενήργησαν. Εκείνο το οποίο εμείς θα παρακολουθούμε συστηματικά – και αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους αγοραστές – είναι η συνέχεια στην ανάπτυξη της εταιρείας, η διαφύλαξη της ζώνης γάλακτος, η παραμονή της παραγωγικής διαδικασίας και των μελλοντικών επενδύσεων στην Ήπειρο και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, με γνώμονα πάντα το όφελος των τοπικών παραγωγών και τη συμβολή της Δωδώνης στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».
Η ιδιοκτησία των λιμένων θα ανήκει πάντα στο ελληνικό Δημόσιο: «Για τους Οργανισμούς Λιμένων, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΛΗΓ, θα ακολουθηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, με βάση το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ τα επενδυτικά σχήματα που θα επιλεγούν θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εξειδικευμένη εμπειρία στη λειτουργία λιμένων και χρηματοοικονομική ευρωστία ώστε να εξασφαλίζεται η συντήρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων και η προσφορά λιμενικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Ειδικά για τον ΟΛΗΓ, θα έχει προηγηθεί η διευθέτηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη χερσαία ζώνη στην Ηγουμενίτσα, την Πλαταριά και τα Σύβοτα.
Δεν πρόκειται για «ξεπούλημα» όπως λαϊκίστικα ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού με βάση το Σύνταγμα, η ιδιοκτησία όλων των λιμένων, δηλαδή η γη, ο εξοπλισμός, τα κτίρια κλπ, ανεξαρτήτως μοντέλου αξιοποίησης παραμένουν στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά για παραχώρηση της λειτουργίας τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Join the Conversation