Στο Ντίσελντορφ μέσω Erasmus εκπαιδευτικοί της Θεσπρωτίας

Ανακοινωση

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, συντονιστικός φορέας διαπιστευμένης κοινοπραξίας Erasmus+ KA121 στον τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης (SCH), πραγματοποίησε κατά το τρέχον σχολικό έτος την 1η κινητικότητα προσωπικού στο Ντίσελντορφ (Γερμανία) από 31/03/2025 έως και 03/04/2025, στην οποία συμμετείχαν συνολικά πέντε εκπαιδευτικοί (σχέδιο Erasmus+ 2024-1-EL01-KA121-SCH-000212323).

Στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδίου, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το δημοτικό σχολείο Paulusschule στο Ντίσελντορφ. Τέσσερις εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δραστηριότητες παρακολούθησης εργασίας (job-shadowing), ενώ μία εκπαιδευτικός πραγματοποίησε δραστηριότητα διδασκαλίας (teaching or training assignment).

Σκοπός των δραστηριοτήτων παρακολούθησης εργασίας ήταν η αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με ομότιμους στο γερμανικό σχολείο, η παρατήρηση της διδακτικής πράξης και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με την:
α) υλοποίηση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων,
β) αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη σχολική τάξη και
γ) εφαρμογή αποτελεσματικών τρόπων για τη συμπερίληψη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και μαθητών μεταναστών/προσφύγων.

Αντίστοιχα, σκοπός της δραστηριότητας διδασκαλίας ήταν η ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων της συμμετέχουσας εκπαιδευτικού, μέσω της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας σε μαθητές του δημοτικού σχολείου Paulusschule. Η εκπαιδευτικός πραγματοποίησε μαθήματα αγγλικών, αξιοποιώντας τεχνικές παιγνιώδους μάθησης, το περιεχόμενο των οποίων αφορούσε στη συναισθηματική εκπαίδευση, τη συμπερίληψη και τη διαπολιτισμική επικοινωνία.

Μέσα από την επαφή τους με το γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες:
· εξοικειώθηκαν με καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας, π.χ. εφαρμογή τεχνικών ενσυνειδητότητας (mindfulness) στην τάξη, προαγωγή της συναισθηματικής ευεξίας των μαθητών μέσω αλληλεπίδρασης με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο κατά τη διάρκεια του μαθήματος, υλοποίηση δραστηριοτήτων εκτός τάξης (εκμάθηση πατινάζ, κολύμβησης κ.ά).
· παρατήρησαν στην πράξη αποτελεσματικούς τρόπους αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία:
α) χρήση tablets για την υλοποίηση εκπαιδευτικών έργων,
β) εφαρμογή εκπαιδευτικού λογισμικού σχεδιασμένου για μαθητές,
γ) λειτουργία υβριδικού διαδραστικού πίνακα (συνδυασμός παραδοσιακού/ηλεκτρονικού πίνακα),
δ) χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού δημιουργίας διαδραστικού πολυμεσικού υλικού, κατάλληλου για διαδραστικό πίνακα, κ.ά.

· κατέγραψαν τρόπους διαφοροποιημένης διδασκαλίας και προώθησης ενεργού συμμετοχής μαθητών με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

In this article