Τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν δύο καταγραφές μία το 2016 και μία το 2021, όταν βίδρες είχαν εντοπιστεί νεκρές, στη Δουραχάνη και το Πέραμα μετά από τροχαία.
Αυτή την φορά όμως φαίνεται ότι απολαμβάνουν το περιβάλλον και τις βόλτες τους στην παρόχθια περιοχή της Λιμνοπούλας (Χότκοβα) στην Κρυσταλλοπηγη Παραμυθιάς.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου απαθανάτισε τις βίδρες στο φυσικό τους περιβάλλον να απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην παρόχθια περιοχή.
Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι θηλαστικό που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι καθαρά.. Πρόκειται για νυκτόβια, συνεσταλμένα και ακριβοθώρητα ζώα στη φύση.
Η βίδρα θεωρείται απειλούμενο είδος και προστατεύεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN) καθώς και στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Επίσης, προστατεύεται σύμφωνα με το Π.Δ. 67/81, τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979) και τη Σύμβαση της Ουάσιγκτον για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES, 1973).
Τέλος, περιλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο των Παγκοσμίως Απειλούμενων Ζώων και Φυτών των Ηνωμένων Εθνών.