Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου “Γιαβόλ” του Γιώργου Χαρβαλιά στην Ηγουμενίτσα, που αναφέρεται στα εγκλήματα των Γερμανών κατά την Κατοχή στην Ελλάδα, ακούστηκαν αλήθειες.
Μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βεζδρεβάνης πήρε το λόγο, όπως είδαμε σε βίντεο για την εκδήλωση, και κατέθεσε τα δικά του βιώματα.
Χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό των γονέων του όταν, μικρός, στον Τσαμαντά, ρώτησε για τις φρικαλεότητες των Γερμανών, και πήρε την απάντηση απ’ αυτούς ότι ήταν “κακοί άνθρωποι”.
Την ίδια απάντηση του έδωσε, πενήντα χρόνια μετά, στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 90 ο δήμαρχος Καλαβρύτων, όταν παραβρέθηκε, ως περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, στην εκδήλωση μνήμης της σφαγής των κατοίκων των Καλαβρύτων, στο ερώτημα, γιατί αυτό το ολοκαύτωμα.
Συγκινημένος, ακόμη, ανέφερε μια επίσκεψή του ως βουλευτής στο χώρο, όπου παλιά ήταν το χωριό της Κανδάνου στα Χανιά Κρήτης, το οποίο καταστράφηκε εντελώς από τους Γερμανούς και το μόνο, που έχει απομείνει είναι μια πινακίδα με το όνομά του.
Στις 3 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν το χωριό Κάνδανος, στην επαρχία Σελίνου του νομού Χανίων. Aκόμη, εκτέλεσαν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941). Έτσι το κρητικό χωριό αποτελεί ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.
Επίσης ο κ. Βεζδρεβάνης τόνισε ότι γρήγορα η Ελλάδα ξέχασε τις θηριωδίες των Γερμανών και 300.000 Έλληνες πήγαν ως βιομηχανικοί εργάτες στη Γερμανία, ενώ πολιτικό στέλεχος της Γερμανίας είπε για τους Έλληνες, κατά τα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια, ότι είναι τεμπέληδες, τη στιγμή, που συνετέλεσαν στο γερμανικό θαύμα.
Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, όχι για να μισούμε, αλλά για να διδασκόμαστε