Φτάσαμε χωρίς να καταλάβουμε στην Σαρακοστή και μερικοί από εμάς έχουμε μπει στην διαδικασία της νηστείας κάτι το οποίο όχι μόνο μας βοηθάει να έχουμε την Ευλαβική Εγκράτεια προς την Αληθινή μας Πίστη, αλλά ταυτόχρονα μας βοηθάει να αποτοξινωθούμε και να καθαρίσουμε το Σώμα μας από τοξίνες οι οποίες είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία..
Τι θα μπορούσαμε όμως να καταναλώσουμε κατά την διάρκεια της Σαρακοστής; Πως θα κρατήσουμε σε καλά επίπεδα την πρωτεΐνη στο σώμα μας εφόσον δεν μπορούμε να καταναλώσουμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά;
Θα σας προτείνω 2 πηγές πρωτεΐνης οι όποιες θα Καλημέρα βοηθήσει να σταθούμε “Δυνατοί και Υγιείς ” κατά την διάρκεια της νηστείας.
Πρωτεΐνη Φυτικής προέλευσης
Τα “Όσπρια ”
Όλοι γνωρίζουμε το ποσό μεγάλη πηγή πρωτεΐνης περιέχουν τα Όσπρια όπως φασόλια, φακές, φάβα και ρεβίθια
Και ειδικά όταν τα καταναλώνουμε με 1 μικρό μπολ από ρύζι απορροφάται πιο πολύ η πρωτεΐνη ..αλλιώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε μορφή σούπας ή φτιάχνοντας τα σαλάτα ή μπιφτέκια από Όσπρια τα οποία θα σας λύσουν τα χέρια και θα ικανοποιήσουν όλους τους απαιτητικούς ουρανίσκους…
Και αν δεν αρκείσται στα Όσπρια θα σας προτείνω και μια πηγή πρωτεΐνης σε ζωικής προέλευσης! Εδώ θα σας προτείνω τα θαλασσινό οπως Οστρακοειδή ( Κυδωνία, γυαλιστερές, μύδια) γαρίδες, τα καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές !
Και προτάσεις για τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας και για πρωινό , θα σας προτείνα την βρώμη, για πρωινό με πρωτεΐνης γάλα καρύδας, ξηρούς καρπούς, παστέλι, χαλβά , ταχίνι.
Και για τους λάτρεις της Γυμναστικής όπου μπορούν να προμηθευτούν κάποια πρωτεΐνη vegan η οποία θα μας βοηθήσει να έχουμε και την αίσθηση του Κορεσμού και την Συντήρησης της μυϊκής μας Μάζας!
Η Νηστεία της Σαρακοστής εκτός από πρωτεΐνη μπορεί να περιέχει και προϊόντα με υδατάνθρακες όπως ρύζι, πατάτες, μακαρόνια και φυσικά σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και δημητριακά !
Εύχομαι σε όλους με την Νηστεία της Σαρακοστής να σταθεί αφορμή να γίνει όχι μόνο Εγκράτεια στη τροφή αλλά και στην Αγάπη προς τον πλησίον μας
Νηστίσιμα μπιφτέκια φασολιου
Υλικά
2 κούπες φασόλια (άσπρα ή κόκκινα) βρασμένα ελαφρώς
2 ξερά κρεμμύδια
3 καρότα τριμμένα
τρίμμα φρυγανιάς ή αλεύρι(όσο πάρει)ή 2 κούπες βρασμένα ζυμαρικά
1 κουτ.σούπας σόδα ή μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
1-2 κουτ.σούπας ταχίνι
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 2 κουτ. σούπας ξερό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Οδηγίες μαγειρέματος
1 Πολτοποιούμε τα βρασμένα φασόλια και, αν χρησιμοποιήσουμε μακαρόνια για άμυλο, αφού τα βράσουμε, τα πολτοποιούμε κι αυτά.
2 Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
3 Προσθέτουμε κατά βούληση όσο αλεύρι ή φρυγανιά θέλουμε, ώστε να δώσουμε στο μείγμα μας την υφή που προτιμούμε. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνουμε μικρές ποσότητες μέσα σε καυτό λάδι, αν θέλουμε να τηγανίσουμε τα μπιφτέκια μας, ή στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα μας και ψήνουμε στο θερμό αέρα. Συνοδεύονται ιδανικά με φέτες αβοκάντο ή γουκαμόλε!
Καλή όρεξη!
Η Ιωάννα Κοτοπούλου είναι Health Coach – Πρωταθλήτρια Σωματικής Διάπλασης-Σύμβουλος διατροφής/ Personal Trainer