Να μην κλείσει καμία στρατιωτική μονάδα στην Ήπειρο, με προτεραιότητα τα 628 και 583 Τάγματα Πεζικού, σε Φιλιάτες και Κόνιτσα, με κύριο επιχείρημα την ανασφάλεια που θα δημιουργηθεί στους κατοίκους των επιμεθόριων περιοχών, αλλά και να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα στην παραμεθόριο, ζητά το περιφερειακό συμβούλιο από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κατέθεσε δικό της ψήφισμα, μετά από πολύωρη συζήτηση που αφορούσε τις υπό κατάργηση στρατιωτικές μονάδες, αλλά και γενικότερα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος, με κορυφαίο αυτό της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι δήμαρχοι Φιλιατών Βασίλης Τζίγγος και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι οποίοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις δυσκολίες διαβίωσης στις απομακρυσμένες περιοχές συνολικά, με την πολιτεία όχι μόνο να μην τις στηρίζει αλλά να τις «αποψιλώνει» συνεχώς από υπηρεσίες. Κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, φυλάκια, αστυνομικοί και μεθοριακοί σταθμοί, είτε κλείνουν είτε υπολειτουργούν, συμπαρασύροντας σχολεία, επιχειρήσεις κ.ο.κ.
«Θεσπρωτία και ειδικά το Φιλιάτι είναι η φτωχότερη περιοχή στην Ήπειρο. Δεν κουτσαίνει η γαϊδάρα από το αυτί, να αφήσουν το στρατόπεδο το 628 να υπάρχει. Ούτε δέχομαι ότι θα βάλουμε κόσμο, που θα υπηρετεί και θα παίρνει ένα μισθό. Δε συμφωνώ. Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε ο περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στο αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, λόγω και της σταδιακής μείωσης των αστυνομικών δυνάμεων.
«Η παραμεθόριος περιοχή της Ηπείρου, παρά τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο εισαγόμενων έκνομων πράξεων, οι οποίες με τα βεβαιότητας θα πολλαπλασιαστούν και μόνο από την εντύπωση της αποχώρησης του στρατού από τη φύλαξη των συνόρων, σε συνδυασμό και με τη διαπιστούμενη ήδη μείωση των αστυνομικών δυνάμεων, που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στις ίδιες περιοχές», αναφέρει το ψήφισμα, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στα στρατόπεδα Περάματος και «Βέρση» στην Άρτα, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, έχει ανακαινιστεί και πληροί τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα. «Στη Χαλκίδα μένει η σχολή, εδώ, εμείς είμαστε παιδιά άλλου Θεού», σημείωσε.
Την ανάγκη στήριξης των παραμεθόριων περιοχών γενικότερα, αλλά και διατήρησης των στρατοπέδων ειδικότερα, κυρίως για λόγους ασφάλειας και έπειτα για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς, τόνισαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις, οι οποίες τοποθετήθηκαν και με αφορμή την επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», με αντικείμενο την ύπαρξη ενός σχεδίου αναπτυξιακών δράσεων για την αντιστροφή της οικονομικής και πληθυσμιακής συρρίκνωσης του Δήμου Φιλιατών.
Οι προσθήκες
Το σχέδιο του ψηφίσματος, που είχε σκοπό να παρουσιάσει και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής, εισηγήθηκε στο σώμα ο περιφερειάρχης, με τον αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη να «παίρνει πάνω του» την πρόταση για μετατροπή του στρατοπέδου σε Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων ή κάτι αντίστοιχο με χρήματα της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», ενώ φαίνεται πως «αιφνιδίασε» και τον περιφερειάρχη. Σύμφωνα με τον κ. Πιτούλη, ο ίδιος το πρότεινε στον υπουργό Νίκο Δένδια σε συνάντησή τους, βλέποντας πως δεν υπήρχαν περιθώρια να διατηρηθεί το στρατόπεδο ως έχει.
Κατόπιν και των εξηγήσεων αυτών, το ψήφισμα αναφέρει πως το περιφερειακό συμβούλιο είναι ανοιχτό στον διάλογο, προκειμένου να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση.
Η δεύτερη προσθήκη έχει να κάνει το Στρατοδικείο – Ναυτοδικείο – Αεροδικείο Ιωαννίνων, που αρχικά ο κ. Καχριμάνης δεν ήθελε να ενσωματώσει στο ψήφισμα, προκειμένου να μην αποδυναμώσει το αίτημα των παραμεθόριων περιοχών. Επιπλέον, ήταν η μοναδική δομή για την οποία είχε ξεκάθαρα λάβει απάντηση από τον κ. Δένδια πως θα καταργηθεί.
Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης αρχικά, και έπειτα ο αντιπεριφερειάρχης Χάρης Λαζάνης, ζήτησαν να μην καταργηθεί το Στρατοδικείο, που εξυπηρετεί όλες τις μονάδες της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κέρκυρας και της Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που δε θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για την πολιτεία, αλλά αντίθετα θα αναγκάσει τους πολίτες να μεταβαίνουν στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα για υποθέσεις τους. Το αίτημα στήριξαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και έτσι ενσωματώθηκε στο ψήφισμα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Τέλος, στο ψήφισμά της, που αφορούσε γενικότερα την νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει την αντίθεσή της στην εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ «Οι στρατευμένοι και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έχουν δώσει όρκο να υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και της χώρας. Γι’ αυτό και η δομή των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας και όχι τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ», ανέφερε μεταξύ άλλων το ψήφισμα.