Προσεισμικοί έλεγχοι σε 252 κτίρια στη Θεσπρωτία

Ολοκληρώθηκε στα 16 απο αυτά

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και κυρίως των μηχανικών μπαίνουν 1.370 κτίρια του δημοσίου στην Ήπειρο, στο πλαίσιο του προγράμματος υποχρεωτικού πρωτοβάθμια προσεισμικού ελέγχου που υλοποιείται από το ΤΕΕ και τον ΟΑΣΠ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και στο πλαίσιο υλοποίησής του πραγματοποιήθηκε σχετικό σεμινάριο στα Γιάννινα από το ΤΕΕ Ηπείρου ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μηχανικών για την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Παρότι ο έλεγχος αφορά έναν μεγάλο αριθμό κτιρίων προχωρά μάλλον με αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος, από τα 725 κτίρια που αφορά το πρόγραμμα στο Νομό Ιωαννίνων έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 30, από τα 287 στη Θεσπρωτία ολοκληρώθηκε σε 16, από τα 252 στην Άρτα αποπερατώθηκε σε 63 και από τα 105 στην Πρέβεζα ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε 16.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε τη σημασία του έργου «Πρωτοβάθµιος Προσεισµικός Έλεγχος Δηµόσιων Κτιρίων», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο για την Πολιτεία και την Ανθεκτικότητα των κατασκευών στη χώρα όσο και για τον Μηχανικό καθώς πρόκειται για έργο με ξεκάθαρο επιστημονικό περιεχόμενο αλλά και σημαντική κοινωνική προσφορά.

Στην διάρκεια του σεμιναρίου τονίστηκε ότι τα δύο τρίτα των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί προ του 1985 και ο προσεισμικός έλεγχος είναι το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Αν δεν υπάρξουν χρήματα για τις επεμβάσεις αυτές τότε όλη η δουλειά του ελέγχου θα έχει γίνει άσκοπα ενώ η πολιτεία θα έχει μείνει με μία καυτή πατάτας στα χέρια της.

Η ημερίδα του ΤΕΕ είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και συνέπεσε με τις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Κυκλάδες, ειδικά η Σαντορίνη και η Αμοργός. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μία σεισμογενής χώρα και η θωράκισή της δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που υποδεικνύουν οι επιστήμονες.

In this article