Ένα κτίσμα οκτώ αιώνων περίπου που συγκαταλέγεται στα οκτώ καλύτερα Βυζαντινά Μνημεία της χώρας, εκπέμπει sos με τη φθορά του χρόνου να είναι εκτεταμένη και με τη αναγκη για άμεση αποκατάσταση και συντήρηση να είναι επιτακτική.
Ο λογος για την Παναγία της Παραμυθιάς, εκκλησιαστικό μνημείο του 14ου αι. που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της ιδιας της πόλης και με την αποκατάσταση του να αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Στο Πατριαρχικό σιγίλιο του 1636 συγκαταλέγεται μεταξύ των Σταυροπηγιακών Μονών της Ηπείρου, που υπαγόταν στην Επισκοπή Βουθρωτού και Γλυκής. Αργότερα επισκοπικός ναός (μέχρι το 1960) και σήμερα κοιμητηριακός ναός της Παραμυθιάς.
Συναισθηματικά νιώθεις την ευωδία από τη φύλαξη εκεί, κατά το έτος 1453, των ιερών σκηνωμάτων του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, πριν φιλοξενηθούν στην Κέρκυρα.
Ανάμεσα στα κειμήλια τού ναού συγκαταλέγονται μεγάλος κεντητός (πάνω σε ερυθρό μεταξωτό ύφασμα) επιτάφιος, που φιλοτεχνήθηκε με δεξιότητα το 1578/8 από τον μοναχό Αρσένιο, έντυπο ευαγγέλιο (με ξύλινη στάχωση από τα μέσα του 17ου αι., επενδεδυμένη με κεντητό βελούδινο ύφασμα βυσσινί χρώματος στολισμένο με άνθη), εικόνες, άμφια, σκεύη και βιβλία.
Η ροή του χρόνου θα βιάζεται πάντα να σφραγίσει το κτίσμα αυτό, που χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση, με τα παρεπόμενα της φθαρτότητας, απόρροια των οποίων είναι και το γεγονός ότι το εσωτερικό του ναού σώζεται περιορισμένος αριθμός τοιχογραφιών.
Την δεκαετία του 90 έγιναν κάποιες προσπάθειες για την αποκάλυψη των ιδιαίτερων ψηφιδωτών που ειχαν καλυφτεί επι τουρκοκρατίας για να μην καταστραφούν, ωστόσο η προσπάθεια αυτη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Σημαντικότερο προβλημα ομως παραμένει η στατική επάρκεια του ναού .
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε το 2022 τον ιστορικό ναό μνημείο και διαπίστωσε ότι απαιτούνται αναστηλωτικές παρεμβάσεις, καθώς η φθορά του χρόνου έχει επιφέρει αρκετές ζημιές.
Τον Μάιο του 2024, εγκρίθηκε απο την Περιφέρεια Ηπείρου, Προγραμματική Σύμβασηη μεταξύ της Περιφέρειας , του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς,, για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παραμυθίας», προϋπολογισμού 155.000,00 € με ΦΠΑ.
Η εξέλιξη της μελέτης… αγνοείται, καθώς 10 μήνες μετά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.
Όπως διαχρονικά αγνοείται και η βούληση ολων των εμπλεκομένων για την μεταφορά του Κοιμητηρίου, αν και εχουν ολοκληρωθεί και έχουν πληρωθεί οι μελέτες πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο ιστορικός ναός – μνημείο της Παναγίας εκπέμπει sos και οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Join the Conversation