Αδελφότητα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς | Επανεκδίδουν βιβλίο του αείμνηστου δασκάλου Κ. Μητσέλου 35 χρόνια μετά

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Το βιβλίο του αείμνηστου δασκάλου Κώστα Μητσέλου με τίτλο: “Η ταυτότητα του χωριού μου Πέντε Εκκλησιές (Οσδίνα) Σουλίου”, που εκδόθηκε το 1989, δηλαδή 35 χρόνια πριν.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου και η δεύτερη στις Πέντε Εκκλησιές το Καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που παρουσιάζει ολοκληρωμένα την πορεία μέσα στο χρόνο της Οσδίνας και εμφανίζει πλήρως την ταυτότητά της.

Περιέχει τεκμηριωμένα ιστορικά, λαογραφικά, ηθογραφικά, πολιτιστικά, εθιμικά και άλλα στοιχεία για το χωριό, που βοηθούν τους νεότερους να έρθουν σ’ επαφή με τον πατρογονικό τόπο τους και να γνωρίσουν το παρελθόν του.

Οι πέντε Εκκλησιές, όπου υπάρχει το βυζαντινό αρχαιολογικό πάρκο, χωρίς, δυστυχώς, να έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και παρά την ανακαίνισή του στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2010, να ακολουθεί και πάλι πορεία εγκατάλειψης, είναι ένα χωριό, που είχε την πορεία πολλών άλλων χωριών της περιοχής.

Ενώ μέχρι τη δεκαετία του ’60 έσφυζε από ζωή, σταδιακά εγκαταλείφθηκε, καθώς η πλειονότητα των κατοίκων μετανάστευσε είτε προς τις μεγαλουπόλεις είτε προς το εξωτερικό, έκλεισε το σχολείο στις αρχές του 1980, περιορίστηκαν οι γεωργοκτηνοτρόφοι και σήμερα είναι ελάχιστοι οι κάτοικοι του χωριού.

Και πλέον είναι δύσκολο να ανατραπεί η εικόνα ερήμωσης όχι μόνο της Οσδίνας, αλλά και των άλλων χωριών, που θυμίζουν “νεκροταφεία”, καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ούτε και τα κίνητρα να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη γενέθλια γη.

Δυστυχώς, τα χωριά σβήνουν, με μικρές ανάσες ζωής μόνο τα Καλοκαίρια, και όλοι οι αρμόδιοι στέκονται άπραγοι και αμήχανοι μπροστά στον αφανισμό.

Οι αδελφότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να κάνουν πολλά.

In this article