Το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας που ρημάζει εδώ και χρόνια απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στη συνεδρίαση της λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Καχριμάνη το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».
Η περιφερειακή σύμβουλος Παναγιώτα Αγγέλη αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα του ΒΙΟΠΑΘΕ και κατέληξε ρωτώντας για τις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου που ως βασικός μέτοχος συμμετέχει στη Διοίκηση του Πάρκου, για τη λειτουργία του Πάρκου και την περαιτέρω ανάπτυξή του υπέρ του επιχειρείν της Θεσπρωτίας. Ποιες ενέργεις θα γίνουν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του Πάρκου και τι θα κάνει η Περιφέρεια για να καταστεί ελκυστικό το Πάρκο, ήταν τα βασικά ερωτήματα της κ. Αγγέλη.
Οφειλές για ένα υποτίθεται ανολοκλήρωτο και μη παραδομένο έργο από τη δεκαετία του 2000 και η παθογένεια του ελληνικού δημοσίου σε όλο της το μεγαλείο. Πορίσματα επιτροπών που διαπίστωναν παρατυπίες και κακοδιαχείριση χωρίς κανείς ποτέ να αναλαμβάνει την ευθύνη. Ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο του έργου πλην του κτιρίου διοίκησης και πολύ πριν δημιουργηθεί ο θεσμός της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Θωμάς Πιτούλης, αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό του ΒΙΟΠΑΘΕ από το μακρινό 2009, με πολλές αναφορές στις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά. Πιο πρόσφατο επεισόδιο εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν το 2018 η αναφορά του τότε επικεφαλής της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Γιώργου Ζάψα στην κόντρα ανάμεσα στον πρώην βουλευτή Μάριο Κάτση και πρώην πρόεδρο του ΟΛΗΓ Αντρέα Νταή για το ΒΙΟΠΑΘΕ. Όταν ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου το 90% οικοπέδων είχαν πουληθεί και είχαν γίνει μισθοί, ταξίδια και άλλα έξοδα για τους τότε διοικούντες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτούλης.
Υπάρχει ο φορέας διαχείρισης του ΒΙΟΠΑΘΕ, και η Περιφέρεια Ηπείρου μαζί με Δήμο Σουλίου και το δημόσιο ήταν τυπικά φορείς υλοποίησης του έργου και επιχειρήθηκε μαζί με ιδιώτες να μπει τάξη αλλά κανείς δε συμμετείχε στο Φορέα Διαχείρισης, για να πληρωθεί ο ηλεκτροφωτισμός, το νερό και οι συντηρήσεις των υποδομών. Τόσο ο κ. Πιτούλης όσο και ο Περιφερειάρχης αργότερα, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση που ξέσπασε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Το 2023 σε σύσκεψη με τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα ζητήθηκε από την Περιφέρεια πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ για να τοποθετηθεί επί του συνόλου του έργου. Τελευταία έγινε συνάντηση και με το νυν Υπουργό Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκο που έδωσε εντολή στο ΓΓ του Υπουργείου του να επιληφθεί και όπως είπε ο κ. Πιτούλης, “είμαστε σε τελικό στάδιο για να λήξει το θέμα, μόλις περάσει νομοθετική ρύθμιση”. Αφού λήξει το ζήτημα της χρηματοδότησης που είναι σε εκκρεμότητα με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορέσουν να προχωρήσουν άλλες δράσεις ανάπτυξης και αξιοποίησης του Πάρκου, σημείωσε ο κ. Πιτούλης. Η Περιφέρεια μπορεί να εξοφλήσει οφειλές μέσω του προγράμματος των ληξιπρόθεσμων ενώ για την ανυπαρξία ΔΣ, ο κ. Πιτούλης δικαιολόγησε λέγοντας πως κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη σε ένα φορέα που μπορεί να οδηγήσει κάποιο φυσικό πρόσωπο ακόμα και σε ποινικές ευθύνες…
Κατά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τα αντιφατικά πορίσματα της Επιτροπής του Υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο απαντώντας ο Γιάννης Στέφος, επικεφαλής του “Κοινού των Ηπειρωτών” επέμεινε στις ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου και στο αν υπάρχει βούληση ουσιαστικής λειτουργίας του ΒΙΟΠΑΘΕ ή όχι.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας υποστήριξε πως στάθηκε σε γεγονότα και σε όχι σε αξιολογικές κρίσεις περί ευθυνών. Το λάθος που παραδέχτηκε ήταν πως όφειλε από την αρχή να απευθυνθεί στο ΤΕΕ για την αποτύπωση του έργου στην πραγματικότητά του, η οποία δικαιώνει τον ίδιο και όσους πάλεψαν για το έργο. Αν λήξει το θέμα με τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τέλη Δεκέμβρη, μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη στην όλη υπόθεση, επανέλαβε ο κ. Πιτούλης. Την επόμενη μέρα θα είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων να συμβάλλουν με προτάσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ΒΙΟΠΑΘΕ, τόνισε.