Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν 198 δείγματα ελαιόλαδου από ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ηπείρου στην Άρτα, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία και μελέτησαν το περιεχόμενό τους σε βιοφαινόλες. Τα δείγματα λήφθηκαν από τις ποικιλίες δένδρων «Λιανοελιά», «Καλαμών», «Χοντροελιά Άρτας» και «Μεσόκαρπη Θεσπρωτίας» που καλλιεργούνται στην περιοχή. Οι βιοφαινόλες προσδίδουν στο ελαιόλαδο αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων σύγχρονων ασθενειών.
Οι αναλύσεις, που δημοσιεύθηκαν το Μάρτιο του 2024, έδειξαν μέσο όρο συγκέντρωσης ολικών βιοφαινολών 246 mg/kg, μια τιμή πολύ κοντά στη θεσπισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιεκτικότητα ολικών φαινολών 250 mg/kg που θεμελιώνει ισχυρισμό υγείας (claim health).
Το ελαιόλαδο της Ηπείρου, δηλαδή, συγκρίνεται για το περιεχόμενό του σε πολύτιμα συστατικά με άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και επιδεικνύει δυναμική να χαρακτηριστεί ως ελαιόλαδο υψηλού περιεχομένου σε πολυφαινόλες, με προοπτική βελτίωσης όσον αφορά το χρόνο συγκομιδής και τις συνθήκες ελαιοποίησης στο ελαιοτριβείο.
Τα ιδιαίτερα όμως αποτελέσματα για την περιοχή μας είναι ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολών παρατηρήθηκαν στο θεσπρωτικό ελαιόλαδο, με αρκετά δείγματα ελαιολάδου «Καλαμών» (προέλευσης από τη Θεσπρωτία) να υπερβαίνουν την τιμή των 400 mg/kg.
Επιπλέον, η τοπική ποικιλία «Μεσόκαρπη Θεσπρωτίας» διακρίθηκε για την αγλυκόνη της ελαιοευρωπαϊνης, ένα συστατικό που προσδίδει στο ελαιόλαδο ευεργετικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου του μαστού και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Join the Conversation