Το χρονόμετρο για τη δήλωση ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο μετρά αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες στην Θεσπρωτία και τη Κέρκυρα, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Με την ημερομηνία αυτή αμετάβλητη, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα τόσο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης όσο και τα στελέχη του Κτηματολογίου, οι ιδιοκτήτες καλούνται να δράσουν άμεσα.
Η δήλωση ακίνητης περιουσίας δεν είναι απλώς υποχρέωση – είναι το κλειδί για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες μελλοντικούς νομικούς πονοκεφάλους. Όσοι κινηθούν εγκαίρως, θα αποφύγουν δαπανηρές και χρονοβόρες δικαστικές περιπέτειες, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματά τους απέναντι σε τρίτους και το Κράτος.
Μπορεί ο χρόνος να πιέζει, αλλά η διαδικασία είναι πλέον πιο απλή από ποτέ. Τα περίπλοκα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν περάσει στην ιστορία, δίνοντας τη θέση τους σε δύο εύκολες επιλογές.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους είτε ηλεκτρονικά, είτε διά ζώσης. Η ηλεκτρονική υποβολή γίνεται είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του Κτηματολογίου είτε μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης ενώ όσοι προτιμούν να το κάνουν προσωπικά, μπορούν να επισκεφθούν ένα Γραφείο Κτηματογράφησης.
Ό,τι κι αν επιλέξουν οι ιδιοκτήτες το βασικό μήνυμα είναι σαφές: τώρα είναι η στιγμή να δράσουν και να διασφαλίσουν την περιουσία τους, πριν η προθεσμία εκπνεύσει.
Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός ερωτήσεων και απαντήσεων για τη διαδικασία δήλωσης ακίνητης περιουσίας, βήμα προς βήμα:
Τι είναι ο Ψηφιακός Χάρτης;
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο τους, όπως αυτό έχει καταγραφεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης, στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής “Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης” maps.ktimatologio.gr.
Πως εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr;
Μεταβαίνοντας στην εφαρμογή maps.ktimatologio.gr, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους χάρτες, με τον ίδιο τρόπο που θα περιηγούνταν σε μια πλατφόρμα όπως το Google Maps, ώστε να εντοπίσει το ακίνητο του, κάνοντας απλά ζουμ. Έχοντας διακρίνει το γεωτεμάχιό του, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει κλικ πάνω του και αμέσως θα εμφανιστούν οι υπάρχουσες πληροφορίες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, θα εμφανιστούν η περίμετρος, οι συντεταγμένες και η έκταση σε τετραγωνικά μέτρα.
Στην περίπτωση που ο χρήστης συμφωνεί με τις αναγραφόμενες πληροφορίες ή υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα όρια, δεν χρειάζεται να διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό για να προβεί στην δήλωση του, αποφεύγοντας συνεπώς περιττά έξοδα.
Επιλέγοντας τον σύνδεσμο της δήλωσης, ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει την ηλεκτρονική διαδικασία, καταθέτοντας ηλεκτρονικά το συμβόλαιο και καταβάλλοντας 35 ευρώ με κάρτα ανά δικαίωμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για φυσικά πρόσωπα με παραπάνω από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου προκαποδιστριακού Δήμου, δεν προβλέπεται επιπλέον χρέωση.
Τι κάνω αν διαφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;
Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν συμφωνεί με τα όρια ενός γεωμεταχίου όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία σχεδιασμού πολυγώνου και να δημιουργήσει το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.
Πως δηλώνω το ακίνητο μου σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;
Πέρα από την δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης, ο ενδιαφερόμενος πολίτης έχει την εναλλακτική να πραγματοποιήσει τη δήλωση του διά ζώσης, επισκεπτόμενος ένα Γραφείο Κτηματογράφησης. Εκεί, το έμπειρο προσωπικό μπορεί να κατευθύνει τον ιδιοκτήτη, παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία και τον εντοπισμό του ακινήτου. Παράλληλα, το προσωπικό μπορεί να κατευθύνει τους πολίτες και για τις εξειδικευμένες περιπτώσεις όπου ισχύουν δικαιώματα κτήσης, όπως η χρησικτησία και η κληρονομιά.
Τι κάνω στην περίπτωση που δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο);
Συχνά σε αγροτικές περιοχές πολλοί ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν συμβόλαια που πιστοποιούν την ιδιοκτησία τους.
Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:
Στην περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία, ο πολίτης πρέπει να προβεί σε κατάθεση δύο εγγράφων με τη δήλωση του: Το πρώτο είναι το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους, στο οποίο πρέπει να δηλώνει την ιδιοκτησία του. Το δεύτερο έγγραφο πρέπει να αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή. Τέτοιας κατηγορίας έγγραφα γίνονται δεκτά η ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως το προσύμφωνο και η υποθήκη.
Περίπτωση μη αποδοχής κληρονομιάς ή ύπαρξης κληρονομητηρίου:
Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
Ληξιαρχική πράξη θανάτου
Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
Ληξιαρχική πράξη θανάτου
Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
Τι κυρώσεις έχω αν δεν δηλώσω το ακίνητό μου;
Οι ιδιοκτήτες είναι κρίσιμο να προβούν άμεσα στη δήλωση τους, διότι μετά την λήξη της προθεσμίας, θα υπάρξουν δαπανηρές νομικές διαδικασίες προκειμένου να καταχωρηθεί ένα ακίνητο στο όνομα του ιδιοκτήτη του. Στο Κτηματολόγιο μια αδήλωτη ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού δεν θα είναι δυνατή η πώληση, γονική παροχή, η δωρεά, κλπ., δίχως την διεκπεραίωση αυτών των νομικών διαδικασιών.
Πώς μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι Δασικοί Χάρτες;
Κάθε ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να δει αν και πόσο επηρεάζεται η ακίνητη περιουσία του, καθώς ο Ψηφιακός Χάρτης δίνει τη δυνατότητα προβολής των επικυρωμένων και αναρτημένων Δασικών Χαρτών. Η διαδικασία είναι απλή: χρειάζεται να ενεργοποιήσετε το εικονίδιο με τα “επίπεδα” και να επιλέξετε να δείτε τους δασικούς χάρτες ή τις περιοχές Natura.
Join the Conversation