Καταγγέλλει το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη ΔΗΜ.Ο.Σ. και δεν θα συμμετέχει

Ανακοίνωση

Με την παρούσα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε την απαράδεκτη πρακτική που ακολουθείται από τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου συνηγορούντος του κ. Δημάρχου Σουλίου και αφορά τον τρόπο λειτουργείας του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 6 του κανονισμού λειτουργείας του Δ.Σ. όπως εγκρίθηκε ομόφωνα με την υπ’ αριθμ. 35/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται ότι «οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεξάγονται εκτός εξαιρέσεων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες». Και είθισται στο Δήμο μας και στο πανελλήνιο οι συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται κυρίως τις ημέρες της εβδομάδος Δευτέρα και Τετάρτη που είναι κλειστά τα καταστήματα, προς εξυπηρέτηση των Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι εργάζονται τις πρωινές ώρες, ως δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή τυγχάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες όπως η πλειοψηφία ημών.

   Στο πλαίσιο καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας τουλάχιστον σε θέματα τυπικής τήρησης των κανονισμών είχαν προηγηθεί σαφείς δημόσιες διαβεβαιώσεις τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι τα συμβούλια θα γίνονται σε τακτές ημερομηνίες τις οποίες ο Δήμαρχος θα επέλεγε, με την προϋπόθεση να είναι προκαθορισμένες.  Από ότι φαίνεται και προκύπτει από την πορεία τους πρώτους εννέα μήνες της θητείας, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΔΣ, είναι δύσκολο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ακόμα και σε τυπικά θέματα τήρησης διαδικασιών, που και οι ίδιοι έχουν δεχθεί και επιβεβαιώσει, αποκαλύπτοντας μία αυταρχική αντίληψη διοίκησης, ορίζοντας προς κατάπληξη όλων, ημών και υμών, τα τακτικά συμβούλια και τα συμβούλια λογοδοσίας, κυρίως εκτός ημερών Δευτέρας και Τετάρτης, με αποκορύφωση τον παρόν τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο να ορίζεται για σήμερα Σάββατο 05-10-2024 πρωί, ώρα 12.00, πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας ημέρα Σάββατο, που η Παραμυθιά έχει την ιδιαιτερότητα του παζαριού, η οποία συμπίπτει μάλιστα με την έναρξη του Λαμπόβου.

        Θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στα Δημοτικά συμβούλια είναι φυσικά προτεραιότητα και υποχρέωση, όπως είναι και υποχρέωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να διευκολύνει την απρόσκοπτη παρουσία μας στις συνεδριάσεις, με την προβλεπόμενη πρακτική των τακτών, προκαθορισμένων ημερομηνιών.

     Ο Δήμαρχος, πρέπει να αντιληφθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο διοίκησης του Δήμου και πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στις δραστηριότητες του και όχι παρεμπίπτουσα υποχρέωση, ορίζοντας ακαθόριστα την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όποτε τον βολεύει, προβάλλοντας διάφορες αιτιάσεις, οι οποίες και αδικαιολόγητες είναι  και έχουν χάσει παντελώς το νόημά τους.

    Ο σεβασμός της αντιπολίτευσης, που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα δημοκρατίας του δήμου και ο ρόλος της οποίας είναι εξ ίσου σημαντικός όσο και ο ρόλος της συμπολίτευσης, αποτελεί ένδειξη σεβασμού στον πολίτη.

      Αλλά και επί της ουσίας, ποιά είναι η θεματολογία του σημερινού τακτικού μας ΔΣ, που να μπορεί έστω και κατ΄ εξαίρεση να επιβάλλει τον ορισμό του. Καμμιά ιδιαίτερη, πλην του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, αλλά και πάλι δεν υφίσταται κανένας λόγος εξαίρεσης λόγω καταληκτικής ημερομηνίας, αφού από την 17-09-2024 που αναβλήθηκε το θέμα στο τότε Δ.Σ., έχουν περάσει δεκαεπτά ημέρες. Υπεραρκετό χρονικό διάστημα ώστε να προγραμματιστεί νέο ΔΣ, σε Τακτή ημερομηνία. Το μόνο που καταδεικνύεται περίτρανα είναι η προχειρότητα με την οποία λειτουργείτε και η  παντελής έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού. Δηλαδή περιμένατε την τελευταία ημέρα πριν τη επίσημη έναρξη του Λαμπόβου, όταν η επιχείρηση του ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ έχει από την Σάββατο 28-09-2024 εγκατασταθεί στο χώρο και είναι έτοιμη προς λειτουργία, να νομιμοποιήσετε την εγκατάστασή του. Εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν. Πως εγκαταστάθηκε; Υποβλήθηκε στον Δήμο, επίσημα φάκελος απαραίτητων δικαιολογητικών που συνοδεύον την αίτηση; Ήρθαν οι απαραίτητες διευκρινιστικές οδηγίες – εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα όπως δηλώσατε στο τελευταίο ΔΣ; Με ποιανού εντολή έγινε η εγκατάσταση; Πως προεξοφλείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Προς τι ο λόγος της σημερινής Συνεδρίασης, ημέρα Σάββατο μάλιστα;

«Πρώτη φορά» στα χρονικά η Δημοτική αρχή του Δήμου μας είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα από τις όποιες απαντήσεις.

    Επειδή σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να σας αφήσουμε να λαμβάνετε αποφάσεις, ερήμην μας, σε βάρος των πολιτών του Δήμου Σουλίου.

    Επειδή έχετε υποχρέωση εκ του Νόμου να εφαρμόζετε κατά γράμμα και να τηρείτε ευλαβικά και απαρέγκλιτα τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Επειδή  σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να σας επιτρέψουμε να υποβαθμίσετε και άλλο την λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας τον ρόλο του.

   Σας καταγγέλλουμε για την ανωτέρω ευθεία παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

    Σας καλούμε να αναγνώσετε την παρούσα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της απόφασης τους  δεν θα παραστούμε σε αυτή τη συνεδρίαση .

 Παραμυθιά    5   Οκτωβρίου 2024

                                                                           

 

 ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

   ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΗΜ.Ο.Σ.»  

 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΠΑΓΙΩΤΗΣ

ΝΤΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΓΚΕΓΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

In this article