Στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος ο Παραμυθίας κ. Σεραπίων

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Για πρώτη φορά συμμετείχε, ως μέλος (επί πολλά χρόνια ήταν γραμματέας της Ιεράς Συνόδου), στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας (από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2024) ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης Σεραπίων, που εκλέχτηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2023, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 21 Οκτωβρίου 2023 και ενθρονίστηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2023.

Στη διάρκεια των εργασιών της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπόμνησε μερικά από όσα συμβαίνουν σήμερα στην Πατρίδα μας και στον κόσμο, όπως η επίθεση από μια μετανεωτερική κουλτούρα αποδόμησης σε αξίες της ιδιοπροσωπίας μας, η αυξανόμενη βία, η έλλειψη προσιτής στέγης, το δημογραφικό πρόβλημα, η γήρανση του πληθυσμού, οι πόλεμοι.

Ο Μητροπολίτης Θεσ­σα­λο­νί­κης Φι­λόθεος, εισηγούμενος το θέμα: «Η Στή­ρι­ξη στον Θε­σμό της Οικο­γέ­νει­ας: Πρα­κτι­κή Δι­ά­στα­ση­», τόνισε ότι η όντως λειτουργική οικογένεια είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελεί παράγοντα προφύλαξης και διαφύλαξης της ψυχικής υγείας παιδιών και γονέων. Και πρότεινε δράσεις έμπρακτης στήριξης της Οικογένειας από μέρους της Εκκλησίας, που πρώτιστα εστιάζουν στην πρόληψη και ακολούθως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Να σημειώσουμε ότι η Εκκλησία στη σύγχρονη εποχή της σύγχυσης μπορεί να είναι ένα φως, βοηθώντας τον άνθρωπο να ξεφύγει από ανεκπλήρωτες επιθυμίες και υποχρεώσεις, από μια ζωή στο δούναι και στη χρέωση, μεταξύ επιθυμίας και έλλειψης.

Μακριά από τις αρχές της Ορθοδοξίας ο πρϋπολογισμός του εσωτερικού χρέους μας δεν είναι αναπτυξιακός, μένει αθεράπευτα και συνειδητά ελλειμματικός και απλά διαχειριστικός.

Σκοπός της Εκκλησίας, σ’έναν αδυσώπητο και ασέβαστο κόσμο, είναι να εμπνεύσει το σεβασμό προς τη δημιουργία, τονίζοντας την σημαντικότητα των προσώπων, των χώρων και των θέσεων και προβάλλοντας θεραπευτικές μεθόδους, μέσα από το λόγο του Ευαγγελίου.

Η πομαντική μεθοδολογική πρόταση, που εξυπακούεται, είναι ότι η αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μονοδιάστατα και οφείλει και αξίζει να διέπεται από την αρχή της Μαρτυρίας.

In this article