Στην έγκριση υποβολής πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Προγράμματος Συνεργασίας “Interreg VΙ-A Ελλάδα – Ιταλία 2021-2027” με τίτλο: Smart accessibility for people with disabilities in places of historical and cultural interest in the Programme Area (Έξυπνη προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και τις τέχνες) Ακρωνύμιο: S_ACCESS, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου.
Στο εταιρικό σχήμα, εκτος απο το Δήμο Σουλίου συμμετέχει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, ο Δήμος Ostuni και ο Δήμος Soverato.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του Δήμου Σουλίου ανέρχεται στις 300.000€ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 45.000.000€.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων είναι είκοσι τέσσερεις μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Επιχορήγησης μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής/ Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Προγράμματα και του Κύριου Δικαιούχου της Πράξης.
Σκοποί του προγράμματος μεταξύ άλλων ειναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η μεγιστοποίηση των οφειλών της ψηφιοποίησης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η προστασία της φύσης και βιοποικιλότητα, οι Υποδομές εκπαίδευσης και κατάρτισης, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τέλος ο πολιτισμός και βιώσιμος τουρισμός.
Ο Δήμος Σουλίου με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, θα μπορεί να υλοποιήσει δράσεις που περιλαμβάνουν:
- Ανάλυση των πολιτιστικών περιοχών και προσδιορισμός εμποδίων για τα άτομα με αναπηρία. Προσδιορισμός προτεινόμενων λύσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους πολιτισμού, δίνοντας έμφαση στα σημεία ενδιαφέροντος (POI) που μπορούν να γίνουν καθολικά προσβάσιμα, διασφαλίζοντας ότι όλοι, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε πολιτιστικές εμπειρίες.
- Χαρτογράφηση προσβάσιμων διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος και ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής αποτύπωσης των διαδρομών με πληροφορίες πλοήγησης και πρόσβασης σε Σημεία Ενδιαφέροντος (PoI). Η εφαρμογή θα ενσωματώνει επίσης τεχνολογία που υποστηρίζει πλοήγηση με φωνητική καθοδήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης.
- Ήπιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση εμποδίων σε εξωτερικούς χώρους που συνδέονται με τις διαδρομές που θα χαρτογραφηθούν. Αυτό θα περιλαμβάνει την αναδιάταξη των χώρων, την προσθήκη απτικής καθοδήγησης και την ενσωμάτωση στοιχείων που επιτρέπουν την αισθητηριακή πρόσβαση.
- Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού (π.χ. ράμπες που αναδιπλώνουν, εμφανής και διακριτή σήμανση διαδρομών).
- Εγκατάσταση διαδραστικών μέσων με δυνατότητα συλλογής και διάδοσης πολυαισθητηριακών πληροφοριών (π.χ. οθόνες αφής, φυσικά κουμπιά, χειριστήρια που βασίζονται σε χειρονομίες ή φωνητικές εντολές, χρήση προσαρμοσμένης εστίασης ενεργητικής αίσθησης π.χ. οπτικά/ακουστικά ερεθίσματα για επισκέπτες με προβλήματα ακοής/όρασης, ενώ για τη συλλογή πληροφοριών από τους επισκέπτες χρήση πολυαισθητηριακού υλικού χαμηλού κόστους)
- Ηχητικές περιγραφές και επιγραφές braille σε χώρους πολιτισμού και σε εξωτερικούς χώρους που παρουσιάζουν ιστορική σημασία, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον.