Τοπικά προϊόντα: Ο χειμωνιάτικος θρεπτικός τραχανάς | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου

+ fitness συνταγή "ο τραχανάς του Πρωταθλητή¨ με ντομάτα & ανθότυρο ή κατίκι

Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό που διαχρονικά εχει αποτελέσει βασικό διατροφικό στοιχείο για την Ήπειρο ακομα και σε “δύσκολες” περιόδους…

Ο τραχανάς δημιουργείται από γάλα και αλεύρι και έχει σχήμα ακανόνιστων κόκκων. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες όπως ο ξινός, ο γλυκός, ο χοντρός ή ο Γιατί όμως ο τραχανάς θεωρείται υπερτροφή;

Οι έρευνες που έγιναν κατέταξαν τον τραχαηνά στην κατηγορία των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας (superfoods) για τους παρακάτω λόγους:

Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες

Έχει μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην υγεία των εντέρων. Τρώγοντας τραχανά αναπτύσσονται ευεργετικά βακτήρια, στο παχύ έντερο, για τα οποία διάφορες έρευνες έδειξαν ότι εμποδίζουν τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης.

Εσύ Γνώριζες ότι ο τραχανάς δεν παχαίνει?

Για την παρασκευή ενός πιάτου σούπας τραχανά, συνήθως χρησιμοποιούνται 20 γρ. ξηρού τραχανά, που αποδίδουν στον οργανισμό μας γύρω στις 100 θερμίδες. Τα λιπαρά του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, ούτε έχει υψηλά ποσοστά χοληστερόλης, αφού στα 20 γρ. τραχανά περιέχουν μόλις 4 mg χοληστερόλης.

Ο τραχανάς μπορεί να καταναλωθεί άφοβα ακόμα και από τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.

Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών

Ο τραχανάς παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι, έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος και δίνει στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά, που χρειάζεται για τις λειτουργίες του.

Περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο

Ο τραχανάς έχει υψηλό ποσοστό ασβεστίου, λόγω του γάλακτος, που απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό μας. Το μαγνήσιο που περιέχει, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, τη σύσπαση των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε 100 γρ. ξηρού τραχανά περιέχονται 85 mg νατρίου και 365 mg καλίου.

Περιέχει απορροφήσιμο σίδηρο, αιμικό σίδηρο.

Έχει υψηλό ποσοστό καροτενοειδών

Είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση, μπλοκάρουν τις επιζήμιες ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, της καρδιάς και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Περιέχει φυλλικό οξύ

Είναι γνωστό ότι συμμετέχει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και η έλλειψή του προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, με αποτέλεσμα να έχουμε πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές.

Συνταγή που σας προτείνω για fitness διατροφή είναι: “Ο τραχανάς του Πρωταθλητή”. Ένα πιάτο γεμάτο πλούσια γεύση κ λίγες θερμίδες!!

Τραχανάς με ντομάτα & ανθότυρο ή κατίκι

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1 φλ. Τραχανά
  • 5 φλ νερό
  • 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Βασιλικό σε σκόνη
  • Ανθότυρο ή Κατίκι

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό με τον τραχανά και τη ντομάτα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά. Αφού βράσει ο τραχανάς και μαλακώσει, ρίχνουμε πιπέρι και λίγο βασιλικό, και δοκιμάζοντας προσθέτουμε λιγο αλάτι ή επιπλέον πιπέρι και βασιλικό. Σερβίρουμε με ανθότυρο ή κατίκι και ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Καλή σας όρεξη ♥️

Η Ιωάννα Κοτοπούλου είναι Health Coach – Πρωταθλήτρια Σωματικής Διάπλασης-Σύμβουλος διατροφής/ Personal Trainer 

In this article