Χωρίς σχολείο και μαθητές τα περισσότερα χωριά | Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Η εικόνα είναι απογοητευτική και απεικονίζει και τη συνολική κατάσταση


Στα μικρά χωριά της Θεσπρωτίας πλέον λειτουργούν ελάχιστα σχολεία, γεγονός, που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η ύπαιθρος ερημώνει και η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη. Και η Πολιτεία, δυστυχώς, περί άλλων τυρβάζει…

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, όπου η εικόνα είναι απογοητευτική και απεικονίζει και τη συνολική κατάσταση στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Σ’ ολόκληρη την περιοχή της Μουργκάνας Φιλιατών Θεσπρωτίας, λειτουργεί μόνο ένα σχολείο, αυτό στη Λεπτοκαρυά.

Στην περιοχή του ιστορικού Σουλίου λειτουργούν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στο Τσαγγάρι με λίγους μαθητές.

Στη Νεράιδα έκλεισε πριν λίγα χρόνια το Γυμνάσιο, ενώ το δημοτικό σχολείο του χωριού έχει περιορισμένο αριθμό μαθητών.

Ακόμη και σε χωριά κοντά στην Ηγουμενίτσα, όπως η Κεστρίνη και το Ράγιο, δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια σχολεία.

Στο Δήμο Πωγωνίου, όπου υπάρχουν 55 χωριά και στο παρελθόν κάθε του χωριό έσφυζε από ζωή, πλέον μόλις έξι χωριά διαθέτουν σχολεία.

Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων με 25 Δημοτικά Διαμερίσματα, το κουδούνι ακούστηκε μόνο στα Πράμαντα που διαθέτει από Παιδικό Σταθμό μέχρι λυκειακές τάξεις, αλλά και στο Ελληνικό, που λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο.

Στα 46 Ζαγοροχώρια μόνο σε δυο -στο Πάπιγκο και στους Μηλιωτάδες- λειτουργούν ακόμη Δημοτικά Σχολεία, καθώς και στη Βωβούσα Νηπιαγωγείο μ’ έναν μαθητή.

Στο δήμο Δωδώνης με 56 Δημοτικά Διαμερίσματα, μόνο σε τέσσερα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Δημητρίου υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών να λειτουργήσει μια σχολική μονάδα.

Σε 39 χωριά και τέσσερις συνοικισμούς του δήμου Κόνιτσας, Δημοτικό Σχολείο έχει μόνο το Δίστρατο και Νηπιαγωγείο μόνο το Κεφαλοχώρι.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Και η εικόνα, βέβαια, δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλύτερη, απλά θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο.

In this article

Join the Conversation