Τοπικά προϊόντα: Το “φάρμακο” ελαιόλαδο | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου

+Συνταγή με ντάκο

Η ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, οπως και όλης της Θεσπρωτίας παράγει ενα ποιοτικό ελαιόλαδο που σύμφωνα με τους ειδικούς της διαχείριση υποπροϊόντων ελαιώνα, περιέχει όλα εκεινα τα συστατικά που το καθστούν “φάρμακο” και μέσα απο την paramythia-online.gr, θα σας παρουσιάσουμε πως το ελαιόλαδο και ο καρπός, αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ποσο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο που προσφέρουν στην υγεια και πώς να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή.

Το θρεπτικό περιεχόμενό:

Ολόκληρες ελιές (28 γρ):

Θερμίδες: 37
Λίπος: 3,4 γρ
Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 0,2 γρ
Υδατάνθρακες: 1,3 γραμμάρια
Νάτριο: 155 χιλιοστόγραμμα

Ελαιόλαδο (1 κ.σ. ή 15 mL):

Θερμίδες: 120
Λίπος: 14 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 9,9 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λίπη: 1,4 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 1,9
Οφέλη για την υγεία

Τόσο οι ελιές όσο και το ελαιόλαδο προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από την οξειδωτική βλάβη.

Ποιο είναι όμως το Διατροφικό περιεχόμενο?

Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα που βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από οξειδωτική βλάβη. Αυτή η βιταμίνη, μαζί με τις πολυφαινόλες, καθιστά το ελαιόλαδο ιδιαίτερα ωφέλιμο τρόφιμο για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και καρδιοαγγειακών

Μειώνει τη φλεγμονή: Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω το ελαιόλαδο προστατεύει από τη φλεγμονή, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

LDL χοληστερίνη: Το ελαιόλαδο προστατεύει την LDL από οξείδωση – μια καταλυτική διαδικασία στην εξέλιξη των καρδιακών νοσημάτων.

Βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου: Το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία το ενδοθηλίου το οποίο αποτελεί τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Θρόμβωση: Μερικές μελέτες υποστηρίζουν πως το ελαιόλαδο συμβάλλει στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων, πράγμα πολύ σημαντικό για τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιακών προσβολών.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Μια μελέτη σε ασθενείς με υψηλή πίεση βρήκε πως το ελαιόλαδο μείωσε την αρτηριακή πίεση σημαντικά καθώς και την ανάγκη λήψης αντι-υπερτασικών αγωγών.

Nutritional prescription
(Διατροφική Συνταγή)

ΝΤΑΚΟΣ ΜΕ ΠΑΡΘΈΝΟ ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ

Υλικά
4 κρίθινα παξιμάδια (είναι στρογγυλά)
4 ώριμες ντομάτες
1/4 κιλό φρέσκια μυζήθρα
το αλάτι αν θέλετε
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
2 κουτ. ψιλοκομμένες ελιές

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Ελαφρώς ραντίζουμε τα παξιμάδια με το νερό. Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο  καρυκευμένο με ρίγανη σε κάθε ντάκο, ή και περισσότερο αν σας αρέσει. Τρίβουμε τις ντομάτες και τα απλώνουμε πάνω από κάθε ντάκο.

Προσθέτουμε το αλάτι, φρέσκια μυζήθρα ή Ανθότυρο και ο ντάκος είναι έτοιμος.

Καλή σας όρεξη!!😘

Η Ιωάννα Κοτοπούλου είναι Health Coach – Πρωταθλήτρια Σωματικής Διάπλασης-Σύμβουλος διατροφής/ Personal Trainer 

In this article