Πλήθος πιστών στο πανηγύρι για το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη Μίχλα. Κάλυψε όλα τα έξοδα Θεσπρωτός επιχειρηματίας +Φωτογραφίες

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, στο πανηγύρι, ένα από τα ονομαστά της περιοχής, του Μοναστηριού Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, που περικυκλώνεται από ένα καταπράσινο τοπίο και είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Την παραμονή της εορτής εψάλη εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

Για τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά τα έξοδα (για το βραστό, εκατοντάδες μερίδες, το ψωμί, τα τυριά, τις σαλάτες κ.λπ.), κάλυψαν οι φούρνοι Πανταζή, καθώς ο ιδιοκτήτης τους, πέρα από τη γενναιοδωρία του και την εν γένει προσφορά του, έχει και καρδιακές παιδικές αναμνήσεις από τους γονείς του, σχετιζόμενες με αυτό το πανηγύρι.

Μιλώντας εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Πέντε Εκκλησιών η κ. Παναγιώτα Νικολάου τόνισε ότι “υπάρχουν ευσεβείς προσκυνητές οι οποίοι προσφέρουν τον οβελό τους για να καλυφθούν τα έξοδα του φαγητού. Ένας μεγάλος δωρητής είναι ο κ. Πανταζής, ο οποίος κάθε χρόνο μας δώριζε το ψωμί από το φούρνο του, που έχει στην Ηγουμενίτσα. Τα τρία τελευταία χρόνια μάς καλύπτει όλα τα έξοδα του φαγητού.Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε η Παναγία της Μίχλας να προστατεύει τον ίδιο και την οικογένειά του”.

Ακόμη η κ. Νικολάου σημείωσε πως “σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας προσπαθούμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του πανηγυριού μας, όπως το παραλάβαμε από τους προγόνους μας”.

Το πανηγύρι αυτό, που προσελκύει κόσμο από τους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, δημιουργεί στον πανηγυριώτη ένα αίσθημα ευφορίας.

Οι κάτοικοι των Πέντε Εκκλησιών έχουν μεριμνήσει, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο χώρο. Μάλιστα, κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου γιατρού Χαράλαμπου Μπάτση, διατέθηκε ποσό 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου και υλοποιήθηκαν ανακαινιστικές εργασίες.

Και την ημέρα του πανηγυριού με την καρδιά τους, όλοι μαζί, βάζουν τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Μονή Γενεθλίων Θεοτόκου Μίχλας, ή αλλιώς η «Παναγιά στη Μίχλα», βρίσκεται πάνω σε λόφο του βουνού «Μίχλα» των Πέντε Εκκλησιών (παλαιά Οσδίνα). Το τοπωνύμιο «Μίχλα» οφείλει την ονομασία του στην ομίχλη (αντάρα), που το «στεφανώνει» τους χειμερινούς μήνες.

Κτίστηκε, όπως μαρτυρούν εντοιχισμένες σ αυτό επιγραφές, το 1845 από τον ηγούμενο του Μοναστηριού Βέλλιανης Λεόντιο, που κατάγονταν από τη Σέλλιανη. Ο ναός οικοδομήθηκε πάνω σε παλαιότερα θεμέλια ερημοκκλησιάς και είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου.

Η Μονή Γενεθλίων Θεοτόκου Μίχλας διέθετε κτήματα με 800 ελαιόδεντρα, 20 στρέμματα ξηρικά χωράφια και 30 στρέμματα ποτιστικά χωράφια.

Το 1874 διέθεσε 6.000 γρόσια για να κατασκευαστεί δημοτικό σχολείο στην Οσδίνα, το οποίο επιχορηγούσε με 1000 γρόσια το χρόνο. Στο Μοναστήρι λειτουργούσε μεγάλη βιβλιοθήκη με αξιόλογα πατερικά βιβλία.

Κατά καιρούς εγκαταβίωσαν στο μοναστήρι: Ο Λεόντιος, που εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα, πέφτοντας από απροσεξία στη φωτιά. Ο παπα Αναστάσης, εφημέριος της Οσδίνας. Ο Καλλίνικος, καταγόμενος εκ Κωνσταντινουπόλεως, που απεβίωσε το 1918 από γρίπη. Ο Αντύπας, που ήταν Μικρασιάτης πρόσφυγας. Ο Κοντογιάννης, που παρέμεινε για λίγο καιρό. Και ο Αγαθόνικος, που κατάγονταν από την Κέρκυρα και ήταν εκεί μέχρι το 1955. Από τότε η Μονή διευθύνεται και φροντίζεται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Οσδίνας.

Με το πανηγύρι της Μίχλας μας δένουν θύμησες από τα παιδικά χρόνια και πάντοτε ήταν μια όμορφη πραγματικότητα, που τη λίκνιζαν οι καρποί της παράδοσης και το λιβάνι της πίστης.

Και εκπληρώνουμε ένα προσωπικό χρέος, κάθε φορά, που βρισκόμαστε εκεί, το οποίο απλώνει και σμίγει με την ευλάβεια. Γονατιστοί ανάβουμε φτωχικό αγιοκέρι, κάτι που προστάζει η ψυχή μας, το οποίο τυλίγεται στη φλόγα του ανταμώματος των λατρευτικών ύμνων, των δημοτικών ήχων και της όμορφης φύσης.

 

 

 

 

In this article