Επέλαση Αγριογούρουνων σε σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Κάτοικοι σε χωριά της Θεσπρωτίας είναι πλέον ανάστατοι, γιατί η… κατάσταση με τα αγριογούρουνα έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Είναι πολλά, κυκλοφορούν ανενόχλητα στους δρόμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν τροχαία ατυχήματα, ακόμη και δυστυχήματα, ενώ μπαίνουν και στις αυλές των σπιτιών!

Κάτοικος του Πολυδρόσου Παραμυθιάς, μάς έλεγε, ότι στα τέλη Αυγούστου, γύρω στις 10 το βράδυ, κι ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του, είδε δύο αγριογούρουνα να μπαίνουν με άνεση στην αυλή. Χρειάστηκε να κάνει θόρυβο επί 5 περίπου λεπτά για να τα διώξει.

Ο ίδιος ανέφερε ότι λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού συνάντησε, καθώς κινούνταν με το αυτοκίνητό του, αγριογούρουνα, τα οποία βοσκούσαν αμέριμνα στην άκρη του δρόμου.

Δεν πάει άλλο, φωνάζουν οι κάτοικοι, κι έχουν δίκιο, αφού πλέον είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα και μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, που βασίζονται στον αριθμό θήρευσης, η εκτίμηση ήταν πως ο πληθυσμός ξεπερνούσε τις 400.000 σε όλη τη χώρα. Βέβαια, η καταγραφή του πληθυσμού είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο εύκολα μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι «συναντά» πλέον πολύ πιο συχνά αγριόχοιρους κινούμενους στους επαρχιακούς δρόμους.

Στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την εξοικείωσή τους με το ανθρώπινο περιβάλλον, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10”.

Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.

Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, πολλά αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: Πουά ή ριγέ!

In this article

Join the Conversation