Η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για τη νέα σχολική χρονιά

Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το πρώτο κουδούνι και της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ανήσυχη για εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα. Είναι σαφές πως η χρονιά θα ξεκινήσει με λιγότερα και πιο πολυπληθή τμήματα.
Εκατοντάδες μαθητές που χρήζουν παράλληλης στήριξης θα μείνουν «ξεκρέμαστοι». Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να δουν σε ποιο και πόσα σχολεία θα υπηρετήσουν. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις έχουν πλήξει και τη Θεσπρωτία.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει στον νομό μας με σοβαρή συρρίκνωση του αριθμού των τμημάτων σε όλες τις κατηγορίες σχολείων: 8 τμήματα Γυμνασίου, 2 τμήματα ΓΕΛ και πάνω από 9 τομείς ή ειδικότητες των ΕΠΑΛ (ολιγομελή και χωρίς αίτηση). Ενδεικτικά στο ΠΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας το Υπουργείο «έκοψε» τομείς και ειδικότητες κάποιες εκ των οποίων έχουν ακόμη και 5 αιτήσεις μαθητών. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα του τομέα υγείας του ΠΕΠΑΛ στον οποία «κόπηκαν» 2 ειδικότητες της Γ (αισθητικής και κομμωτικής) με 9 μαθητές να βρίσκονται «στον αέρα» αλλά και των θερμουδραυλικών με 4 μαθητές. Στο Εσπερινό «κόπηκε» ειδικότητα με 5 μαθητές (ιατρικών εργαστηριών) και στο ΕΠΑΛ Φιλιατών ο τομέας Ηλεκτρολογίας με 3 μαθητές.

Έντονο προβληματισμό επίσης προκαλούν τα πολυπληθή τμήματα. Ενδεικτικά στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας θα λειτουργήσουν στην Α’ 5 τμήματα με 26-27 μαθητές το καθένα. Στο 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στην Α’ θα λειτουργήσουν 4 τμήματα των 26-27 μαθητών. Στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας στην Γ’ 2 τμήματα με 25-26 μαθητές το καθένα. Στο ΓΕΛ Παραμυθιάς στην Β’ 2 τμήματα με 24 μαθητές το καθένα. Ενώ στο Γυμνάσιο Φιλιατών, ένα σχολείο παραμεθόριο και ειδικών συνθηκών λόγω και του οικοτροφείου, οι μαθητές της Β’ δεν θα χωριστούν παιδαγωγικά αλλά εμβαδομετρικά!
Εξαιτίας έλλειψης ικανού εμβαδού 2 τάξεων οι 45 μαθητές δεν θα χωριστούν σε 2 τμήματα των 22-23 μαθητών αλλά σε ένα με 19 μαθητές και ένα με 26 μαθητές !!!
Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στις μέχρι στιγμής προσλήψεις της παράλληλης στήριξης αφού από την ΔΔΕ ζητήθηκαν πολλοί περισσότεροι απ’ όσους προσλήφθηκαν (ενδεικτικά αντί για τους 8 φιλολόγους, 5 μαθητικούς και 4 φυσικούς που ζητήθηκαν, προσλήφθηκαν 3, 2 και 1 αντίστοιχα).

Για τα θέματα αυτά αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας προχώρησε σε συνάντηση με τον ΔΔΕ Θεσπρωτίας την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου. Το ΔΣ εξέφρασε την έντονη αντίθεση των εκπαιδευτικών στις εξελίξεις αυτές. Ζήτησε από τον ΔΔΕ να εισηγηθεί την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ και την λειτουργία τμημάτων με μέγιστο αριθμό τους 20 μαθητές. Στα ζητήματα αυτά ο ΔΔΕ δεσμεύτηκε μόνο ως προς ένα επιπλέον τμήμα στο 2ο ΓΕΛ ενώ για τα ολιγομελή των ΕΠΑΛ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση. Για τα υπόλοιπα επιβεβαίωσε την ζοφερή πραγματικότητα και δήλωσε ότι πρόκειται για κεντρική κατεύθυνση του Υπουργείου.

Επίσης εκφράστηκε από το σωματείο μας προς τον ΔΔΕ ο έντονος προβληματισμός για την υποχρηματοδότηση των σχολείων αλλά και για τον νέο τρόπο οικονομικής λειτουργίας μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Η μέχρι στιγμής εικόνα από τους Δήμους δείχνει ένα θολό τοπίο για το ποιες δαπάνες θα πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή και ποιες από τον Δήμο απευθείας. Όμως το βασικό ζητούμενο είναι αν τα σχολεία θα έχουν άμεση και απρόσκοπτη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Τέλος, ο ΔΔΕ ενημερώθηκε ότι η ΕΛΜΕ θα προχωρήσει σε μαζική υποβολή αιτήσεων μονιμοποίησης συναδέλφων με 2ετή υπηρεσία για την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης μετά την θετική εξέλιξη του διοικητικού εφετείου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Παρά το δυσμενές τοπίο ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά. Και είναι βαθιά μας πεποίθηση πως μέσα από τη συλλογική μας δράση μπορούμε να βγούμε νικητές!

Συνεχίσουμε όλοι/ες μαζί, διεκδικούμε:
• Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, επιστροφή των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη και προσμέτρηση της διετίας 16– 17.

• Να εξισωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών.

• Να δοθεί επίδομα ενοικίου 300€ για όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται εκτός της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους

• Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (μέχρι 20 στα γενικής, 15 στα κατεύθυνσης). Έγκριση όλων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ

• Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία χωρίς «κόφτες» και περικοπές σε μια φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

• Κατάργηση της αντιδραστικής αξιολόγησης που φέρνει την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, διαλύει το συλλογικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

In this article

Join the Conversation