Τοπικά προϊόντα: Το “μαγικό” Μέλι | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου

+Συνταγή Pancakes με μέλι μπανάνα και καρυδιά

Η χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής της Παραμυθιάς, προσφέρει ενα ποιοτικό μέλι που ξεχωρίζει.

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τις ιδιότητες του μελιού θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη μελιού τα οποία διαφέρουν στο χρώμα, τη γεύση ή το άρωμα. Για παράδειγμα, το μέλι μπορεί να είναι σχεδόν άχρωμο ή να έχει πολύ σκούρο χρώμα όπως επίσης μπορεί να έχει μια ήπια και ευχάριστη γεύση ή να έχει έντονη και χαρακτηριστική γεύση. Αυτό συνήθως εξαρτάται τόσο από το είδος του τροφοσυλλέκτη (δηλαδή εάν είναι μέλισσα ή σφήκα) όσο και από το είδος των φυτών τα οποία επισκέφτηκε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά είδη μελιού ανάλογα με το είδος των φυτών όπως το μέλι πεύκου, μέλι ελάτης, θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ερείκης, ηλιάνθου και καστανιάς. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο σκούρο χρώμα έχει το μέλι τόσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει.

Ποία είναι τα οφέλη του Μελιού?

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μέλι έχει ευεργετικές ικανότητες όπως:

Είναι κατα της Παχυσαρκίας :

  • μειώνει το σωματικό βάρος
  • τον ΔΜΣ δείκτη μάζα σώματος,
  • τη σύνθεση σωματικού λίπους
  • τον δείκτη λίπους, την υπερτροφία των λιποκυττάρων και τέλος την Υπερπλασία των λιποκυττάρων.

Θεραπευτική ιδιότητα του μελιού:

  • Προσφέρει στην αντιμετώπιση του Κρυολόγηματος. Το μέλι μπορεί να έχει οφέλη στην αντιμετώπιση και καταπράυνση του βήχα, καθώς και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.
  • Νευρολογικές παθήσεις. Υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν πιθανά οφέλη του μελιού έναντι της κατάθλιψης, του άγχους και διαφόρων διαταραχών μνήμης.

Συνταγές που μπορώ να σας πρότεινω με μέλι είναι άπειρες, εκτός στο ότι μπορεί να προσθέθει σε οποιαδήποτε (γλυκό, όπως σε γιαούρτι και σε αφέψημα) εγώ θα σας προτείνω την δική μου αγαπημένη συνταγή που την κάνω και στην καθημερινή μου διατροφή και στα παιδάκια μου!!

Pancakes με μέλι μπανάνα και καρυδιά!!

Υλικά

• 1 αυγό
• 1-2.μπανάνες ψιλοκομμένες
• 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα
• 1 κουταλιά του γλυκού μπείκιν πάουντερ
50γρ καρύδια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω όλα τα υλικά και τα ανακατεύω μέχρι να έχω ένα ομογενές μείγμα. Βάζω σε χαμηλή φωτιά το τηγάνι και το αλείφω με λίγο λάδι. Όταν προθερμανθεί με μια κουτάλα ρίχνω σε μερίδες τα pancakes τα οποία ψήνω για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.

Τα pancakes μπορείτε να τα σερβίρετε όπως θέλετε, δηλαδή με μέλι και καρύδια ή να προσθέσετε και φρούτα που έχετε ήδη στο σπίτι.

Καλή σας όρεξη !
Bon appetite 😋

Η Ιωάννα Κοτοπούλου είναι Health Coach – Πρωταθλήτρια Σωματικής Διάπλασης-Σύμβουλος διατροφής/ Personal Trainer 

In this article