Στη Σύναξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κων/πολη, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ξεκίνησαν ην Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου οι εργασίες της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία συγκαλείται ανά τριετία.

Στη Σύναξη συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες της Ηπείρου (εκτός του Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου), μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων, καθώς υπάγονται στις Νέες Χώρες και τελούν υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η έναρξη της Σύναξης πραγματοποιήθηκε με δέηση και ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και η αντιφώνηση του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Την Σύναξη έκλεισε ο Πατριάρχης με σχετική ομιλία, όπου μεταξύ άλλω τόνισε ότι “εκφράζεται ομοθυμαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, αλλά την απαρχήν της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας διά τον εορτασμόν του κατ᾽ έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθ᾽ ημάς Ορθοδόξου Εκκλησίας”. Ακόμη σημείωσε ότι “κατά τα τέλη Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθεί εις την Νίκαιαν της Βιθυνίας ο επίσημος εορτασμός της συμπληρώσεως 1700 ετών από της εκείσε συγκλήσεως της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, τη αυτοπροσώπω συμμετοχή του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου”.

Κατά τη διάρκεια της Σύναξης μίλησαν:

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ με θέμα: «Το Ουκρανικόν ζήτημα και η Ορθοδοξία εις τας Βαλτικάς χώρας».

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος με θέμα: «Αι Διορθόδοξοι Σχέσεις εις την ούτω καλουμένην ‘Διασποράν’ από της ενάρξεως του πολέμου εις την Ουκρανίαν».

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ με θέμα: «Εξελίξεις εις τον Θεολογικόν Διάλογον μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – Το κείμενον της Αλεξανδρείας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας με θέμα: «Η μαρτυρία της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας εις το Συμβούλιον Ευρωπαικών Εκκλησιών (CEC) και εις το Forum Διαλόγου μεταξύ των εν Ευρώπη Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Συμβουλίου των εν Ευρώπη Επισκοπικών Συνόδων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (CCEE)».

Ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος με θέμα: «Το Τυπικόν και η Λειτουργική παράδοσις της Μεγάλης Εκκλησίας και αι εξ αυτών παρατηρούμεναι αποκλίσεις».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος με θέμα: «Κανονική εισπήδησις διά των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως;».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος με θέμα: «Νεολαία και Εκκλησία».

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης με θέμα: «Ο ‘Ρωσικός Κόσμος’, επίκεντρον και όργανον της ρωσικής γεωπολιτικής στρατηγικής».

Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων με θέμα: «Η Ορθόδοξος ιεραποστολή εις τους Αντίποδας».

Ο Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Ηγούμενος Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Essex με θέμα: «Ο μοναχισμός εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία εις τον 21ον αιώνα».

Ο Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Ηγούμενος Ι. Μονής Διονυσίου με θέμα: «Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και το Αγιώνυμον Όρος».

Η Μοναχή Θεολογία, Ηγουμένη Ι. Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου με θέμα: «Η δυναμική του γυναικείου μοναχισμού εις τον 21ον αιώνα».

Το Οικουμεικό Πατριαρχείο καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για την ενότητα των όπου γης Ορθοδόξων, για τη συνεργασία όλων των λαών με το σύνδεσμο της ειρήνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια προβλήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η πείνα, η ανεργία, ο θρησκευτικός φανατισμός, οι παραθρησκείες, η αποφυγή μιας παγκόσμιας σύρραξης, η χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πλήρως εναρμονισμένες προς τις σκέψεις και επιθυμίες της βάσης της Εκκλησίας και βοηθούν στη συνειδητοποίηση της αποστολής του Σώματος της Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πορεύεται “εν καθαρά τη συνειδήσει” και με πυξίδα το “στέργειν τα παρόντα και ζητείν τα βελτίω”.

In this article

Join the Conversation