Να ξεκινήσουμε από τα καλά νέα στο μέτωπο της φορολογικής πολιτικής: για πρώτη φορά τα δηλωθέντα εισοδήματα έσπασαν το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 40% σε σχέση με το 2022.
Στην τελευταία αυτή επίδοση συνέβαλε και το μέτρο του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, συνεισφέροντας τουλάχιστον 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ανησυχητικά νέα είναι ότι, μετά και την υποβολή του μεγαλύτερου όγκου των φετινών φορολογικών δηλώσεων, συναντάμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις επαγγελματιών που, φορολογούμενοι βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα υψηλό φόρο σε σχέση με τα έσοδά τους. Η πρώτη λοιπόν εμπειρία της εφαρμογής του μέτρου αποκάλυψε στρεβλώσεις και αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν.
Οι φορολογικές αρχές διαθέτουν και τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να αξιολογήσουν τα ευρήματα των φορολογικών δηλώσεων και να προχωρήσουν σε εκείνες τις αλλαγές που θα καταστήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Είναι θετικό όσο και αισιόδοξο ότι έχουν επισημανθεί από τους ειδικούς τα πεδία των αλλαγών και βελτιώσεων, όπως είναι η μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής, ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος, η απλούστευση της διαδικασίας αμφισβήτησης των τεκμηρίων, η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι μέσω του myData, ο συνυπολογισμός εισοδημάτων από όλες τις πηγές.
Δεν είναι παράδοξο ένα μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα που δοκιμάζεται για πρώτη φορά να παρουσιάζει προβλήματα. Η κυβέρνηση το έχει εντοπίσει και ορθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιμέρους διορθώσεις, κάτι που εξάλλου είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Join the Conversation