Ανοιχτή επιστολή τουριστικού γραφείου με αφορμή τα τελευταία περιστατικά σε μονοπάτι του Αχέροντα

Εναλλακτικός Τουρισμός και Προστασία Επισκεπτών: Επισήμανση Προβλημάτων και Προτάσεις Λύσεων


Τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά ατυχημάτων στον ποταμό Αχέροντα έχει αναδείξει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των επισκεπτών στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η περιοχή της Ηπείρου, γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές και τις υπαίθριες δραστηριότητες, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για περιπετειώδη τουρισμό. Ωστόσο, η έλλειψη σωστής ενημέρωσης και κατάλληλων υποδομών ασφαλείας εγείρει ανησυχίες για την προστασία των επισκεπτών.

Αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση, ο κ. Αναστάσιος Βαφειάδης, επικεφαλής του Τουριστικού Γραφείου στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, με εξειδίκευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τον τουρισμό περιπέτειας, προχώρησε σε επίσημη επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της περιοχής και με ευρωπαϊκούς φορείς. Το αίτημά του επικεντρώνεται στη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα πρόσφατα ατυχήματα στον ποταμό Αχέροντα. Ο κ. Βαφειάδης ζητά να γνωστοποιηθεί εάν οι τουρίστες είχαν λάβει την κατάλληλη ενημέρωση πριν από την επίσκεψή τους, και αν όχι, να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι που παρέλειψαν να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Προτείνοντας τη δημιουργία μιας περιφερειακής ομάδας καταγραφής και ανάλυσης ατυχημάτων, ο κ. Βαφειάδης επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια των επισκεπτών και να βελτιώσει τις τουριστικές υπηρεσίες της περιοχής. Επιπλέον, τονίζει την αναγκαιότητα για μια ευρωπαϊκή οδηγία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα ασφάλειας στις υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες, εξασφαλίζοντας έτσι ένα ανταγωνιστικό και ασφαλές τουριστικό προϊόν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιστολή:

Προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηπείρου και Αστυνομικό Τμήμα Πάργας

Κοινοποίηση
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Υπουργείο Τουρισμού
Ελισσάβετ Βόζεγκρεμπ (Μεταφορές & Τουρισμός)
Έλενα Κουντουρά (Μεταφορές & Τουρισμός)
Γιάννης Μανιάτης (Μεταφορές & Τουρισμός)
Κώστας Παπαδάκης (Μεταφορές & Τουρισμός)
Thespro.gr

Παρακαλώ πολύ, επειδή διατηρούμε Τουριστικό Γραφείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, με εξειδίκευση τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και τον Τουρισμό Περιπέτειας, θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ατυχήματα που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στον ποταμό Αχέροντα και κινδύνεψαν ζωές τουριστών – επισκεπτών (Ελλήνων, Ολλανδών κλπ)

Πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν οι επισκέπτες περιέγραψαν αναλυτικά όσα τους συνέβησαν αν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν έλαβαν πληροφορίες της περιοχής πριν επισκεφθούν τον ποταμό Αχέροντα και την περιοχή γενικότερα αν έλαβαν πληροφορίες, θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιοι έδωσαν αυτές τις πληροφορίες για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τελικά ως σύνολο, αν οι πληροφορίες που δέχονται οι επισκέπτες για να επισκεφθούν μια περιοχή είναι σωστές ή όχι, και αν τελικά αυτοί που δίνουν τέτοιες πληροφορίες πρέπει να το κάνουν ή όχι και τέλος αν δεν γνωρίζετε τίποτα από τα παραπάνω, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα στις περιφέρειες, η οποία όχι μόνο θα καταγράφει αυτά τα περιστατικά, αλλά θα πρέπει να αντλεί πληροφορίες συνολικά για το πως έφτασε να γίνει ένα ατύχημα, για να μπορέσουμε να βρούμε το πρόβλημα και να το διορθώσουμε συλλογικά…

Θέλουμε να επισημάνουμε πως ένα σωστό και ασφαλές τουριστικό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μια ανταγωνιστική Ευρώπη στον Τουρισμό (ένας από τους στόχους της Ένωσης)

Το μήνυμα μας δεν έχει σε καμία περίπτωση μορφή καταγγελίας, αντιθέτως είναι ένα μήνυμα που μας ενδιαφέρει στο μέγιστο για να μπορέσει η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει λύση σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι εθνικό, καθώς χρειαζόμαστε ως σύνολο όλα τα Κράτη – Μέλη της Ένωσης, μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που να ρυθμίζει παρόμοια θέματα, ώστε κανένα Κράτος να μην μπορεί να παραβλέψει. Αυτό το μήνυμα λοιπόν θα μας βοηθήσει δίνοντας ακόμα ένα κίνητρο πίεσης προς τους Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασχοληθούν σοβαρά με προβλήματα που τελικά έχουν παραβλέψει τόσα χρόνια…

και όλα αυτά διότι αν υπάρχει παραπληροφόρηση, είτε λόγο άγνοιας, είτε άλλου λόγου, που τελικά θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των Τουριστών – Επισκεπτών, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη όσα παρουσίασα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο που προσκλήθηκα στις Βρυξέλλες σε μια ομάδα εργασίας με τίτλο “Single Market Barriers in the EU Tourism Eco System, Brussels 18 October 2023” και το γραφείο μας ήταν το μοναδικό γραφείο στην Ευρώπη που παρουσίασε σοβαρά θέματα για την ασφάλεια στο υπαίθριο περιβάλλον.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση, για το γραφείο
Βαφειάδης Αναστάσιος

Πτυχιούχος Συνοδός Βουνού (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης)
Πτυχιούχος Εμψυχωτής Υπαίθριων Τουριστικών Δραστηριοτήτων Αναψυχής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Πτυχιούχος Οδηγός Ορεινής Ποδηλασίας (Βρετανική M.I.A.S.)
Πιστοποιημένος Οδηγός Rafting (Διεθνής Ομοσπονδία Rafting)
Πιστοποιημένος Οδηγός Kayak SitOnTop (Διεθνής Ομοσπονδία Rafting)
Πτυχιούχος Διασώστης σε Ορμητικά Νερά και Πλυμμηρικά Φαινόμενα (Rescue3)
Πιστοποιημένος Οδηγός Via Ferrata (I.C.A.N. World)
Πιστοποίηση Πρώτων Βοηθειών (BLS)
Πιστοποίηση Πρώτων Βοηθειών σε Μη Αστικό Περιβάλλον (Wilderness First Aid)

In this article