Ενός ακόμη ήρωα του Σουλίου, του Γεωργίου Δράκου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, το Σάββατο 17 Αυγούστου, στο ιστορικό Σούλι, μπροστά στο Βουλευτήριο, η οποία τοποθετήθηκε ανάμεσα σ’ αυτές του Φώτου Τζαβέλλα, του Μάρκου Μπότσαρη, του καλόγηρου Σαμουήλ και του Τζήμη Ζέρβα.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκανε ο απόγονος του Σουλιώτη ήρωα, γιατρός Αναστάσιος Κ. Δράκος, ο οποίος κάλυψε και το οικονομικό κόστος, μετά από παρότρυνση του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Σουλίου”, παρόντων του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Σουλίου Αθανάσιου Ντάνη.
Η ενέργειά του αυτή αποτελεί ένα φόρο τιμής, μια ένδειξη σεβασμού και ένα φως μνήμης για τον αρχιστράτηγο Γεώργιο Δράκο, αλλά και για το σύνολο των Σουλιωτών, που αψ
Για τον καπετάνιο των Σουλιωτών και αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Γεώργιο Δράκο (1788 – 1827) μίλησε με λόγο τεκμηριωμένο και ακριβή ο πρόεδρος του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Σουλίου” Ιωάννης Μπανίκας.
Ο Γεώργιος Δράκος διακρίθηκε στη μάχη, που έδωσαν οι Σουλιώτες, ενάντια στις πολυάριθμες δυνμάμεις των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά, για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τον έλεγο της πηγής, απ’ όπου αντλούσαν νερό, που τους ήταν άκρως απαραίτητο.
Ακόμη με μόνο τριακόσιους άνδρες έδειξε πνεύμα θυσίας στη Μάχη των Πέντε Πηγαδιών στις 15 Σεπτεμβρίου 1821 ο Δράκος, ενώ παλικαρίσια πολέμησε αι σε άλλες μάχες, όπως στην Πανάσσαρη το 1824, στους Κολοβάτες το 1825, στην εκστρατεία του Καραϊσκάκη στην Ανατολική Ελλάδα και ως αρχιστράτηγος στην πολιορκία των Σαλώνων, στο Δίστομο εναντίον του Πασά της Καρύστου και του Καροφίλμπεη.
Τον σκότωσαν το 1827 άνδρες του Κιουταχή πασά, όταν αιχμάλωτο τον μετέφεραν στην Εύβοια, ιχυριζόμενοι ότι αυτοκτόνησε και η οικογένειά του (η σύζυγός του Σουσάνα και τα τέκνα του) εγκαταστάθηκαν στη Ναύπακτο.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αφού συνεχάρη τους προτοστάτες της πρωτοβουλίας και κυρίως τον κ. Δράκο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο της ανάδειξης του Σουλίου και να ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου καταβάλλει προσπάθειες η περιοχή του Σουλίου, παράλληλα με την ιστορική της αναγνώριση και αξιοποίηση, να εισέλθει και σε αναπτυξιακή προοπτική.
Και ο δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης εξήρε την ενέργεια και τόνισε ότι πρέπει άμεσα η πολιτεία να λύσει μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν στο Σούλι, ώστε το χθες και το σήμερα, να οδηγήσουν σ’ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την περιοχή και τους κατοίκους της.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι συγγραφείς Ανάργυρος Φαγκρίδας και Νίκος Ασημακόπουλος, που με τα έργα τους προέβαλαν την ιστορική διαδρομή και δράση των αλύγιστων Σουλιωτών, ενώ ακολούθησησε παραδοσιακή Σουλιώτικη βραδιά, που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Σουλίου, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου “Η Γλαβίτσα”, κατά την οποία αντάμωσαν Σουλιώτες, που διαμένουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.
Και η εκδήλωση αυτή έδειξε ότι από της ιστορίας τα ύψη, ακούγεται αιώνιο τραγούδι για τους μυρωμένους ήρωες.
Τα χέρια των Σουλιωτών, που χρόνια κρατήθηκαν όρθρια για να μην υποταχθεί ο τόπος τους στην τυραννική εξαθλίωση, σκληρύνθηκαν από του αγώνα το πύρωμα κι έγιναν δύναμη για ολόκληρο το Έθνος.
Και σάλπισαν οι Σουλιώτες από το μετερίζι τους ότι η πάλη “υπέρ Πίστεως και Πατρίδος” δεν θα κλείσει έως ότου αποχτηθεί η λευτεριά απ’ όλον τον τυραννούμενο Ελληνισμό.
Έτσι χαράχτηκε η ευθύνη του κάθε Σουλιώτη. Ὀτι, δηλαδή, έχει καθήκον να προσφέρεται έως ότου να ανακτήσει η φυλή τα “αναλλοίωτα δικαιωματά της”. Και με αυτό το φρόνημα και το χρέος οι Σουλιώτες ρίχτηκαν και στην Επανάσταση του 1821. Για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία.