Τοπικά προϊόντα: Τυροκομικά Παραμυθιάς. Διατροφική αξία και χρήση σε ενδυνάμωση και υγεία | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου

+ Fit Συνταγή πλούσια σε Πρωτεΐνη και Ασβέστιο

Στην νέα εβδομαδιαία στήλη της paramythia-online.gr, θα σας παρουσιάζουμε τοπικά προϊόντα, τις διατροφικές τους αξίες, συμβουλές για την καθημερινή τους χρήση στην ενδυνάμωση και την υγεία.

Ποιος δεν γνωρίζει για τα τυροκομικά τοπικά προϊόντα της Παραμυθιάς; Ένα ΠΟΠ προϊόν αναγνωσμένο τόσο στο εύρη κοινό της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα πριν 2500 χρόνια το τυρί θεωρούταν εξαιρετικό τρόφιμο, γι’ αυτό το πωλούσαν και σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Η ιστορία ξεκινάει κάνοντας μία Αναδρομή στο παρελθόν όσον αφορά στα ελληνικά τυριά.

Υπάρχει αναφορά στον Όμηρο η οποία μιλά για ένα τυρί φτιαγμένο από αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο παραπέμπει στη σημερινή φέτα. Ο Όμηρος επίσης αναφέρει ότι ο Κύκλωπας Πολύφημος ασχολούνταν καθημερινά με το άρμεγμα του γάλακτος και το πήξιμο του τυριού. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι το τυρί της Φρυγίας παρασκευαζόταν από γάλα γαϊδούρας και φοράδας, ενώ αναφέρει επίσης ότι στην διαδικασία παρασκευής, για να πήξει το γάλα, αναμειγνυόταν και με χυμό συκιάς. Τον 2ο π.Χ. αιώνα ο Πλίνιος αναφέρεται στο λευκό τυρί “Κύθνος” το οποίο ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ είχε κατακτήσει και τη Ρωμαϊκή αγορά και πουλιόταν στη Ρώμη σε πολύ υψηλές τιμές.

Τώρα όσον αφορά για την ιστορία των προϊόντων της Παραμύθιας ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όπου συνεχίζετε ακόμα και σήμερα εφόσον τα σκήπτρα κρατάνε καλά 4 οικογένειές στην τοπική κοινωνία όπου αυτό όχι μόνο βοηθάει για την συνεχίσει της παράδοσης αλλά και απασχολήσει σε εργατικό προσωπικό κάτι το οποίο προσφέρει θέσεις εργασίας στους νέους ανθρώπους έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο και φυσικά την παραγωγή των προϊόντων αυτών.

Η διατροφική αξία των τυροκομικών προϊόντων

Το τυρί μπορεί να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής αρκεί να επιλέγετε τον κατάλληλο τύπο και φυσικά να καταναλώνετε σε σωστές ποσότητες.

Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού.

Πρωτεΐνες

Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους τα τυριά περιέχουν 10 ως 30% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν όλα από τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσά ανάλογα με τις ανάγκες. του οργανισμού. Στα σκληρά τυριά, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (30%) ξεπερνά κι αυτήν του κρέατος.

Οι ποικιλία των τυριών είναι αναρίθμητη και φυσικά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες η σύνθεση των τυριών.

1.Ανάλογα με το είδος του γάλακτος ή το συνδυασμό ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, τα τυριά διακρίνονται σε:

  • Αγελαδινά
  • Πρόβεια
  • Κατσικίσια
  • Αιγοπρόβεια, κλπ

2. Ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο ωρίμανσης και την υγρασία που τελικά περιέχουν, διακρίνονται σε:

  • Πολύ σκληρά (παρμεζάνα, μυζήθρα ξηρή, μπάτζος, κλπ).
  • Σκληρά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, cheddar, emmental, kerrygold, κλπ).
  • Ημίσκληρα (gouda, edam, Roquefort, brick, κλπ).
  • Υπάρχουν κι άλλα ελαφρά τυριά, όπως το κατίκι, το τσαλαφούτι, το γαλοτύρι, αλλά και γίδινα τυριά, με ευχάριστη υπόξινη γεύση, που μπορούν να αντικαταστήσουν στη διατροφή μας τα πιο λιπαρά.

Ένα από τα αγαπημένο μου προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνη και Ασβέστιο είναι το ΓΑΛΟΤΎΡΙ.

Μπορεί να καταναλωθεί και από τους μικρούς μας φίλους λόγω της αυξημένης ποσότητας σε πρωτεΐνη κάτι το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών, και φυσικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και όχι μόνο διότι βοηθάει στην συντήρηση της οστικής μάζας κάτι το οποίο αρχίζει επηρεάζεται λόγω ηλικίας.
Το γαλοτύρι μπορεί να καταναλωθεί είτε ως ένα απλό πρωινό μαζί με 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως 1 αβγό και 1 κουταλιά γαλοτύρι (40 θερμίδες περιέχει),
Είτε ως συνοδευτικό στα κυρίως γεύματα ,είτε ενσωματώνοντας το μέσα σε διάφορες συνταγές.

Η συνταγή που θα σας πρότεινα να φτιάξετε η οποία θα σας εντυπωσιάσει και είναι superfood για όλους είναι

ΤΡΑΧΑΝΌΠΙΤΑ ΜΕ ΓΑΛΟΤΎΡΙ.

ΥΛΙΚΆ

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 600γρ γαλοτύρι
  • 300γρ τραχανάς ξινός
  • 250γρ Κατσικίσιο τυρί
  • 1Lt γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • 2κλ βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα μας και σιγά σιγά προσθέσετουμε τον τραχανά με τα αυγά, στην συνέχεια ρίχνουμε το γαλοτύρι μαζί με το τυρί μας το λάδι μας και έπειτα το αλάτι με το πιπέρι.

Το ομοιογένειοποιουμε και αφού έχουμε πάρει ένα ταψάκι και έχουμε τοποθέτηση 4 φύλλα κρουστάς ρίχνουμε το μείγμα μας και από πάνω βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα κρουστάς…το πασπαλίζουμε με αυγό το κόβουμε και το βάζουμε σε προθέρμασμένο φούρνο για 60′ στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Μία φανταστική συνταγή που απευθύνεται σε ανθρώπους που προσέχουν την διατροφή τους μιας και είναι πολύ θρεπτική και χαμηλή σε θερμίδες.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Η Ιωάννα Κοτοπούλου είναι Health Coach – Πρωταθλήτρια Σωματικής Διάπλασης-Σύμβουλος διατροφής/ Personal Trainer 

 

In this article