Η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Αλβανίας στο προσβλητικό μνημείο «Τριαντάφυλλο της Τσαμουριάς» δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα μήνυμα από τον Εντι Ράμα ότι θα απαντά με προκλήσεις λόγω της υπόθεσης Μπελέρη. Το μνημείο είναι υποτίθεται αφιερωμένο στους Τσάμηδες που, σύμφωνα με τις αλβανικές ακροεθνικιστικές φανατικές οργανώσεις ήταν δήθεν θύματα της «γενοκτονίας που υπέστησαν οι Τσάμηδες».
Τα προηγούμενα χρόνια μόνο περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων κομμάτων παρευρίσκονταν στις σχετικές εκδηλώσεις, οι οποίες φέτος έλαβαν άλλη διάσταση λόγω της υπόθεσης Μπελέρη.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την εκδήλωση αυτή κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε σοβαρή διπλωματική κρίση. Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλύουν τα δεδομένα και δεν αποκλείουν να υπάρχει και δάκτυλος της Αγκυρας πίσω από αυτά αφού οι σχέσεις του Εντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι άριστες. Πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα ο Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα πήγε στην Κονίσπολη, κέντρο των «Τσάμηδων» της Αλβανίας και παρέδωσε πιστοποιητικά επάρκειας στην τουρκική γλώσσα σε μαθητές Λυκείου που παρακολούθησαν τα δωρεάν σχετικά φροντιστήρια.
Συνεχίζοντας τον χορό των προκλήσεων η τουρκική πρεσβεία στην Αλβανία δημιούργησε το ίδρυμα AKSAR, μέσω του οποίου εκδίδει βιβλία με αναθεωρητικές απόψεις και καλλιεργεί «τσάμικη» συνείδηση στους μαθητές της περιοχής.
Ιστορικά, οι Τσάμηδες ήταν αλβανόφωνοι Μουσουλμάνοι και το ανυπόστατο ζήτημα των εν Ελλάδι Τσάμηδων προέκυψε αμέσως μετά το 1920 και μετά τη σύναψη της Συνθήκης της Λωζάννης και της συνακόλουθης συμφωνίας σχετικώς με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας έπρεπε να φύγουν από τη δική μας χώρα οι Μουσουλμάνοι και να έλθουν εδώ οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της τουρκικής επικράτειας, που αναγνώριζαν ως πνευματικό τους ηγέτη τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Υπήρξαν αντιδράσεις και έτσι ελήφθη η απόφαση πως οι αλβανόφωνοι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας μπορούσαν να παραμείνουνε στη χώρα μας, εφόσον “αποδείκνυαν” την αλβανική τους καταγωγή.
Οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι οι Τσάμηδες «απομακρύνθηκαν βίαια από την Ελλάδα μεταξύ 1913 και μέχρι τις 27 Ιουνίου 1944. Η Αλβανία υποστηρίζει ότι μέχρι και 30.000 Αλβανοί Τσάμηδες απομακρύνθηκαν χωρίς να το θέλουν από την Ελλάδα, εκατοντάδες σφαγιάστηκαν και περίπου 2.400 πέθαναν λόγω έλλειψης τροφίμων και άλλες κακουχίες στο δρόμο τους προς την Αλβανία. Η 27η Ιουνίου μάλιστα έχει ανακηρυχθεί ως ημέρα γενοκτονίας των Αλβανών Τσάμηδων από την Ελλάδα»!
Η θέση της Αθήνας είναι ότι δεν υφίσταται θέμα Τσάμηδων και πως οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης ανύπαρκτων ζητημάτων θα μπορούσε να εγείρει ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας εμμέσως με ελληνικό βέτο. Η υπόθεση Μπελέρη ήρθε να προστεθεί στις προβληματικές σχέσεις και να απειλήσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή προοπτικής της Αλβανίας και κατ΄ επέκταση και τις διμερείς μας σχέσεις. Και όσο ο Εντι Ραμα διατηρεί αυτή την αδιάλλακτη και αλλοπρόσαλλη στάση η ελληνική εξωτερική πολιτική θα αναγκαστεί να στρέψει ακόμη περισσότερο την προσοχή της στα βόρεια σύνορά της.