Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων της Θεσπρωτίας

Απο το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Tο Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων για το 2023, δημοσίευσε από κοινού το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων απαντάει στο πόσο αποτελεσματικοί είναι οι δήμοι στο έργο τους, προσεγγίζοντας την αποτελεσματικότητα βάσει των βασικών πεδίων δράσης των δήμων με γνώμονα την μέγιστη δυνατή ωφέλεια των πολιτών.

Η σύγκριση των δήμων γίνεται βάσει της ταξινόμησής τους σε κατηγορίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κλεισθένη (ν. 4555/2018), όπως παρουσιάζεται παρακάτω:

Α. Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων
Β. Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι
Γ. Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι
Δ. Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι
Ε. Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι
ΣΤ. Μικροί νησιωτικοί δήμοι

Οι Δήμοι βαθμολογήθηκαν για: Οργάνωση Και Διακυβέρνηση, Οικονομική Διαχείριση, Υπηρεσίες, βιωσημότητα και τέλος Πολιτική Προστασία

Στη Θεσπρωτία:

Ο Δήμος Σουλίου ανήκει στην κατηγορία των μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων. ο  Δήμος Ηγουμενίτσας στην κατηγορία των μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων και ο Δήμος Φιλιατών ανήκει στην κατηγορία των μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών Δήμων

Οι θέσεις:

Στην κατηγορία των μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων:

Δήμος Σουλίου – Θέση 45η απο 94 Δήμους συνολικά με συνολική βαθμολογία 24,29:

  • Οργάνωση Και Διακυβέρνηση: 13,94
  • Οικονομική Διαχείριση 41,7
  • Υπηρεσίες 27,27
  • Βιωσιμότητα 21,88
  • Πολιτική Προστασία 16,64

Στην κατηγορία των μεγάλων ηπειρωτικών Δήμων:

Δήμος Ηγουμενίτσας – Θέση 53η απο 93 Δήμους συνολικά με συνολική βαθμολογία 20,74:

  • Οργάνωση Και Διακυβέρνηση: 27,27
  • Οικονομική Διαχείριση 32,22
  • Υπηρεσίες 50
  • Βιωσιμότητα 19,20
  • Πολιτική Προστασία 25

Στην κατηγορία των μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών Δήμων:

Δήμος Φιλιατών – Θέση 5η απο 36 Δήμους συνολικά με συνολική βαθμολογία 27,57:

  • Οργάνωση Και Διακυβέρνηση: 26,67
  • Οικονομική Διαχείριση 37,25
  • Υπηρεσίες 28,13
  • Βιωσιμότητα 12,50
  • Πολιτική Προστασία 33,33

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων που δημοσιεύουν από κοινού το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αξιολογεί όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους στα πεδία που αποτελούν τις βασικές τους αρμοδιότητες. Σκοπός του Δείκτη είναι να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές και να αναδείξει τα θετικά παραδείγματα των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους. Ο Δείκτης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης των Δήμων της χώρας με βασικό στόχο να λειτουργήσει ως αφορμή άμιλλας μεταξύ των δήμων, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης των δημοτικών αρχών για τους πολίτες.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών είναι η κύρια ανεξάρτητη, μη κρατική, μη κομματική φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης στην Ελλάδα. Έχει τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έδρα την Αθήνα. Ο σκοπός του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική. Το έργο του περιλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις και εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε πολίτη.

Το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) είναι επίσημο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων). Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015 (ΦΕΚ 1812, 21 Αυγούστου 2015). Κύριος σκοπός του ΚεΔΕΠΟΔ είναι να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα διεξαγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης. Το αντικείμενο του ΚεΔΕΠΟΔ είναι η εφαρμογή και η προώθηση των πιο σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων στα πεδία της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης.

In this article