Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσπρωτίας για την 6ημερη εργασια

Ανακοίνωση

.
Η κυβέρνηση με την αισχρή ερμηνευτική εγκύκλιο του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη βάζει σε εφαρμογή και επίσημα την απλήρωτη εργασία μέχρι και 2 ώρες την ημέρα στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας (Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ, Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Εταιρείες Φύλαξης, Εταιρείες Ασφάλισης).

Το υπουργείο εργασίας έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες συναδέλφων και του σωματείου μας για το πώς αξιοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την εργοδοσία. Επιβεβαιώνει ότι είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών προκειμένου “νόμιμα” και ψηφιακά να κλέβουν τον ιδρώτα μας, να καταργούν το 8ωρο και το σταθερό χρόνο εργασίας για να αβγατίζουν τα κέρδη τους.

Η εγκύκλιος, αξιοποιώντας το νόμο ν. 4808/2021, δίνει τη δυνατότητα της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σημεία-δωράκια για τους εργοδότες που προβλέπει η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας:

● Ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει το μέτρο της ευέλικτης προσέλευσης του εργαζόμενου μέχρι και 120 λεπτά που σημαίνει να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου μας σε εύρος 4 ωρών χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου. Έτσι μπορεί να καλύπτει εργασία που θα είναι αδήλωτη και απλήρωτη.
● Θα μπορούν να δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά από την πραγματοποίηση τους.
● Θα μπορούν να βαφτίζουν «διευθυντή» έναν εργαζόμενο ώστε να απαλλάσσεται πλήρως ακόμα και από το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.
● Προβλέπει την περίπτωση να μη «χτυπηθεί» η κάρτα από «αμέλεια» του εργαζόμενου. Για 3 μονά χτυπήματα το μήνα ανά εργαζόμενο δε θα επιβάλλεται πρόστιμο αλλά θα συνεπάγεται σύσταση.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έκανε επίσημη πρώτη πριν από 2 χρόνια στα σούπερ μάρκετς, με τυμπανοκρουσίες από κυβερνητικά στελέχη, στελέχη του υπουργείου εργασίας και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ να νιώθει δικαιωμένη που ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ήταν αυτοί που πολύ πριν από αυτή την αισχρή ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας μέσω ανακοινώσεων έδιναν οδηγίες στους εργαζόμενους για ” σωστό σκανάρισμα ” της κάρτας ρίχνοντας τους και την ευθύνη σε περίπτωση προστίμων! Είναι αυτοί που εφάρμοσαν την “ευέλικτη προσέλευση”, που το χρόνο προετοιμασίας για να πιάσει κάποιος εργαζόμενος δουλειά τον πέταξαν εκτός δηλωμένου ωραρίου, το ίδιο και το διάλειμμα. Από τη δημοσίευση της εγκυκλίου συνάδελφοι μας καταγγέλλουν πως στην ηλεκτρονική δήλωση του ωραρίου τους δηλώνεται σε κάποιους ” ευέλικτη προσέλευση 30΄”, σε άλλους ” ευέλικτη προσέλευση 120΄” !

Οι εμποροϋπάλληλοι, το αντεργατικό ξεσάλωμα κυβερνήσεων και εργοδοσίας το έχουμε ζήσει στο πετσί μας και δε θα δείξουμε καμία ανοχή στην απλήρωτη εργασία, στα 6ήμερα, στην καταστρατήγηση των ωραρίων μας και της Κυριακής Αργίας. Ξέρουμε ότι μόνο με την οργάνωση μας σε κάθε εργασιακό χώρο, με το σωματείο μας και τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

Φρόντισαν, μάλιστα, να διευκρινίσουν πως το “χτύπημα της κάρτας” αποτελεί ευθύνη του εργαζόμενου τη στιγμή που οι εργοδότες μπορούν να δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά την πραγματοποίησή τους. Η φαντασία τους ξεπέρασε κάθε όριο εφόσον θα μπορούν να βαφτίζουν “διευθυντή” κάθε εργαζόμενο ώστε να εξαιρείται πλήρως απ’ το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας. Μπρος στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων δεν κρατούνε πλέον ούτε τα προσχήματα.

Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να ξεθάψουν προεδρικό διάταγμα του 1932 για να βγάλουν έξω απ’ το ωράριο εργασίας το διάλειμμα και την προετοιμασία των εργαζομένων, 30 λεπτά πριν και 30 λεπτά μετά τη βάρδια. Συνολικά, δηλαδή, μιάμιση ώρα δουλειάς απλήρωτη!

Πρακτικά λένε στους εργοδότες να μας βάζουν να δουλεύουμε 11,5 ώρες και να μας πληρώνουν για 8!

Αυτή είναι η μεγάλη ανακάλυψη της κυβέρνησης για την ψηφιακή κάρτα που θα έλυνε, τάχα, το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας. Αυτά είναι τα θετικά του νόμου που υπερασπίζονταν η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) όταν υπονόμευε τον αγώνα των συνδικάτων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη το 2021. Η “νόμιμη” πλέον κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, η κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο.

Το προηγούμενο διάστημα με τους μεγαλειώδης του αγώνες το εργατικό κίνημα και τα σωματεία, απέδειξαν πως ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να μείνει στα χαρτιά, να γίνει κουρελόχαρτο. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο και την απαράδεκτη εγκύκλιο που την ενισχύουν. Μέλημα όλων να μην υπάρξει εργαζόμενος σε χώρο δουλειάς που να μην ενημερωθεί για αυτό το έκτρωμα!

Απαιτούμε:
● Να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας
● Να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ημερης εργασίας
● 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο

ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ με την κυβερνητική και εργοδοτική ασυδοσία.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/07/2024 20:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

In this article

Join the Conversation