Η “Ταξική Πορεία” για τις εκλογές στο Γ.Ν. Φιλιατών για την ΠΟΕΔΗΝ

Ανακοίνωση

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, καθώς και των εκπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ.

Παρά τις συνθήκες αδράνειας του σωματείου και της αποστασιοποίησης των εργαζομένων από τα όργανα του τα τελευταία χρόνια, σημαντική ήταν η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, που άγγιξε περίπου τα 2/3 των εγγεγραμένων μελών. Στη συμμετοχή αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση της Ταξικής Πορείας, με την ανάδειξη της αναγκαιότητας ενεργοποίησης των εργαζομένων και , καθώς και των διαδικασιών των οργάνων πάλης του. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και την προηγούμενη περίοδο η Ταξική Πορεία στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών του νοσοκομείου ενάντια στις απολύσεις, ενώ έκανε παρέμβαση σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις κόντρα στην κυβερνητική επίθεση απέναντι στο δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη. Περίπου 30 εργαζόμενοι γράφτηκαν στο σωματείο τις τελευταίες μέρες και την ημέρα των εκλογών μετά από προσπάθεια της Ταξικής Πορείας να αποσαφηνιστεί η δυνατότητα εγγραφής στο σύλλογο των συμβασιούχων εργαζόμενων που αποτελούν σημαντικό κομμάτι (επικουρικοί,εργολαβικοί,ΟΕΑΔ).

Το κλίμα πολώθηκε ιδιαίτερα όταν οι εκπρόσωποι της Ταξικής Πορείας έθεσαν ξεκάθαρα την επιθυμία για ξεχωριστό-διακριτό ψηφοδέλτιο (όπως και το ΠΑΜΕ) κόντρα στην ‘παράδοση’ των ενιαίων ψηφοδελτίων που υπήρχε στο σύλλογο. Έτσι, παρά τη μέχρι τότε έλλειψη ενδιαφέροντος για συμμετοχή υποψήφιων στις εκλογές, καθόλου τυχαία και με πρόταγμα ‘όχι στις παρατάξεις’, εμφανίστηκαν άλλα δύο ‘ανεξάρτητα’ σχήματα. Η Ταξική Πορεία ανέδειξε την ξεκάθαρη και διακριτή πολιτική της τοποθέτηση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Επισήμανε δε, ότι τα κοινά-ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, όχι απλά δεν είναι ανεξάρτητα ,αλλά, μάλιστα, πίσω από αυτά δίνεται η ευκαιρία να κρυφτούν αντιδραστικές – συστημικές απόψεις που εναντιώνονται στους εργαζόμενους και στηρίζουν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Θέλουν δεν θέλουν , όλοι έχουν πολιτική άποψη για τις εξελίξεις , όπως και ξεκάθαρα πολιτική είναι και η άποψη ‘όχι στις παρατάξεις’ .

Η παρέμβαση της Ταξικής Πορείας θέλησε να ξεκαθαρίσει στους εργαζόμενους πως οι ίδιοι, με τη συλλογική και οργανωμένη πάλης τους, μέσα από το σωματείο μπορούν να αντισταθούν στην επίθεση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Κόντρα σε λογικές εκπροσώπων και σωτήρων που οδηγούν τους εργαζόμενους μεθοδευμένα στο περιθώριο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ενθαρρυντικά για την Ταξική Πορεία, καθώς δείχνουν τη διάθεση κάποιων εργαζομένων να στηρίξουν την παραπάνω άποψη και να κινηθούν σε αγωνιστική κατεύθυνση, θέτοντας ταυτόχρονα, νέα καθήκοντα στην Ταξική Πορεία να υπηρετήσει την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα (έδρες σε παρένθεση)

 

In this article