O Β. Γίογιακας για Κατεχόμενα, διαφθορά στο δημόσιο, κεντροαριστερά και αλλαγή του εκλογικού νόμου

Συνέντευξη στο Kontraews


Η ρητορική έξαρση του Ερντογάν δεν μπορεί από μόνη της να επηρεάσει την κατάσταση στην Κύπρο σημειώνει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας και εκτιμά ότι κατά ένα μέρος γίνεται για «εσωτερική κατανάλωση». Το ζητούμενο για την Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Γιόγιακας, είναι να συνεχίσει το ξεδίπλωμα της Θετικής Ατζέντας, του Πολιτικού Διαλόγου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για τα συμπτώματα διαφθοράς στο δημόσιο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα της μηδενικής ανοχής.

» Ο Ερντογάν σε νέα φιέστα στα Κατεχόμενα και δημιουργεί συνθήκες διχοτόμησης της Κύπρου. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτή τη νέα πρόκληση;
Οι εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα για την επέτειο του «Αττίλα 1» – στις οποίες, απ’ ό,τι γνωρίζω, τα τελευταία χρόνια παρευρίσκεται ο Ερντογάν– ανήκουν στη μακριά και επαναλαμβανόμενη σειρά δηλώσεων και συμπεριφορών με τις οποίες υπενθυμίζονται πάγιες και διαχρονικές τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό. Θυμίζω ότι πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος ως πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών… Αυτή η ρητορική έξαρση ωστόσο δεν μπορεί από μόνη της να επηρεάσει την κατάσταση στην Κύπρο, και κατά ένα μέρος πιστεύω ότι γίνεται για «εσωτερική κατανάλωση», αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ερντογάν δεν βρίσκεται στο καλύτερο πολιτικό του φεγγάρι και ότι το ψευδοκράτος αποτελεί βαρίδι για την ήδη πληγωμένη τουρκική οικονομία… Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να βαδίσει πάνω στις θετικές εξελίξεις του τελευταίου ενάμιση χρόνου, συνεχίζοντας το ξεδίπλωμα της Θετικής Ατζέντας, του Πολιτικού Διαλόγου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επεκτείνοντας τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Τουρκία σε άλλα πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

» Πιστεύετε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία θα επηρεάσει και την Ελλάδα;
Δεν είμαι βέβαιος αν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα από μια χώρα με άλλο πολίτευμα και εκλογικό σύστημα από την Ελλάδα. Οι αναλυτές φαίνεται πως συμφωνούν ότι κάθε σενάριο – είτε προκύψει κυβέρνηση ανοχής, μειοψηφίας, συνεργασίας, τεχνοκρατών- έχει μέσα του τον σπόρο της αστάθειας, ακόμα και της ακυβερνησίας. Να πω επίσης ότι είχαμε ανάσχεση της ακροδεξιάς αλλά όχι αποδυνάμωση. Για το τελευταίο χρειάζονται ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία, αρκετά από τα οποία απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα όπως το μεταναστευτικό, το δημογραφικό και η προστασία των εισοδημάτων. Χρειάζονται επίσης αποφασιστικές, πειστικές απαντήσεις στις εύκολες, απλοϊκές και εκτός πραγματικότητας «λύσεις» που ευαγγελίζονται τα κόμματα της ακροδεξιάς. Και κάτι ακόμα: όσοι στην Ελλάδα «καλωσορίζουν» τη νίκη του, αριστερού, Νέου Λαϊκού Μετώπου στις τελευταίες εκλογές, ας αναλογιστούν τι θέματα έχει να αντιμετωπίσει για να εξελιχθεί σε βιώσιμη κυβερνητική πρόταση: έξι κόμματα με ιδεολογικές διαφορές, παρελθόν έντονων προσωπικών αντιπαραθέσεων, ασυμφωνία πολιτικών θέσεων σε βασικά θέματα και, κυρίως ένα αφήγημα που δεν βασίζεται στο «τι θέλουμε» αλλά στο «τι δεν θέλουμε». Προβλήματα παρόμοια με αυτά του Νέου Λαϊκού Μετώπου αντιμετωπίζει η ενοποίηση της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας…

» Πληθαίνουν τα συμπτώματα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Χρειάζονται κι άλλες πρωτοβουλίες για να περιορισθεί η διαφθορά;
Προφανώς χρειάζονται, με αυτό συμφωνούν άλλωστε και οι διεθνείς και εθνικοί φορές που προάγουν την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο δημόσιο. Πολύ γενικά θα έλεγα ότι, από τη μία, χρειάζεται ένα πιο ισχυρό πλέγμα θεσμών, μηχανισμών και κανόνων, για παράδειγμα η βελτίωση της απονομής Δικαιοσύνης, πιο αυστηρές ποινές που θα στείλουν το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής» και ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών με ικανή χρηματοδότηση και κατάλληλη στελέχωση. Οι βελτιώσεις πρέπει επίσης να καλύπτουν όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από την άλλη, επειδή – κακά τα ψέματα – η διαφθορά έχει διαποτίσει το κοινωνικό σώμα με συγκεκριμένες νοοτροπίες, χρειάζεται μια διαρκής εκστρατεία με σκοπό να αλλάξει η κουλτούρα που ενθαρρύνει ή ανέχεται τη διαφθορά, και η οποία θα αναδεικνύει πως η διαφθορά αδυνατίζει την κοινωνική συνοχή, πληγώνει το κράτος δικαίου, διευρύνει τις ανισότητες, επιδεινώνει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.

» Σύμφωνα με δημοσιογραφικά σενάρια επίκειται η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κατά την εκτίμησή σας πρέπει να πάμε σε πιο ενισχυμένη αναλογική για να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις;
Έχω την εντύπωση ότι τα σενάρια αυτά διακινούνται από τα ίδια, αντιπολιτευτικά, κέντρα τα οποία διέδιδαν φήμες για πρόωρες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο… Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτά έχουν βάση ή είναι μια προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δήθεν σε θέση αδυναμίας… Συμφωνώ ωστόσο με όσους υποστηρίζουν ότι μια κύρια επιδίωξη των εκλογικών νόμων πρέπει να είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.

 

In this article

Join the Conversation