Στην Παραμυθιά περιόδεψε ο Ιωάννης Στέφος

Δελτίο τύπου


Επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης» κ. Ιωάννης Στέφος στο Δημαρχείο Παραμυθιάς, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο Θεσπρωτίας κα Παναγιώτα Αγγέλη και το στέλεχος της Περιφερειακής Παράταξης κ. Ανδρέα Μπάμπα, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Σουλίου κ. Αθανάσιο Ντάνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν την συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων ως προς την χρηματοδότησή τους, την υποστήριξή τους με μηχανήματα έργου, την ένταξη έργων τα οποία έχουν ολοκληρωμένες μελέτες καθώς και τη συντήρηση (ασφαλτόστρωση-διαγράμμιση) και αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του Δήμου, όπως η ολοκλήρωση του σχολείου Βούλγαρη και η λειτουργία του ως πολιτιστικό κέντρο, η διεξαγωγή του φεστιβάλ Παραμυθιάς, η υδροδότηση του Δήμου, η σύνδεση και λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, η απορρόφηση προγραμμάτων αλλά και η συντήρηση-ανάδειξη και προβολή περιοχών φυσικού κάλλους του Δήμου. Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης επίλυσης του ιδιοκτησιακού του Σουλίου.

Την ίδια ημέρα τα στελέχη της Παράταξης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου « Σοφίας», μιας οικογενειακής επιχείρησης στη Γκρίκα Θεσπρωτίας και συναντήθηκαν με τον κ. Δονάτο Σοφία και τον κ. Κωνσταντίνο Σοφία. Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τη μείωση ζωικού κεφαλαίου στη Θεσπρωτία, τον αγώνα που δίνει η επιχείρηση για να διατηρήσει την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και την αγωνία τους για να στηριχτούν οι κτηνοτροφικές μονάδες. Τονίστηκε επίσης ότι η μη λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Επίσης τα στελέχη της παράταξης συναντήθηκαν στην Παραμυθιά με τον εκλεγέντα πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νικόλαο Κώτση. Συζητήθηκε η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάγκη ανάδειξης τοπόσημων στην περιοχή, η ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού, η επέκταση της τουριστικής σεζόν και η συνεργασία με touroperators ώστε ο δήμος Σουλίου να γίνει προορισμός. Αναγκαία κρίνεται και η δημιουργία θέσεων στάθμευσης στην Παραμυθιά για τον επισκέπτη.

Κατόπιν τα στελέχη της Παράταξης επισκέφθηκαν τα γραφεία Κ.Υ.Δ. Ένωσης Παραμυθιάς όπου συνάντησαν τον κ. Δημήτριο Σακαρέλη, τον κ. Δημήτριο Ντόκο και τον κ. Νικόλαο Τζούμα. Η απουσία κινήτρων και το επίπονο της εργασίας των αγροτοκτηνοτρόφων αποθαρρύνει νέους αγρότες και κτηνοτρόφους να εργασθούν ακόμη και σε έτοιμες οικογενειακές επιχειρήσεις. Για κάθε 30 αγρότες που φεύγουν, μόνο 5 εισέρχονται επαγγελματικά στον χώρο, φαινόμενο το οποίο οξύνει περαιτέρω το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής. Ζητήματα που αφορούν την υδροδότηση, το αυξημένο κόστος παραγωγής, την κάλυψη καλλιεργήσιμης γης από φωτοβολταϊκά, τα κριτήρια διανομής των βοσκοτόπων, ανακρίβειες και ασάφειες των δασικών χαρτών απασχολούν σε καθημερινή βάση αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Απόστολο Φούρκα στην ξενοδοχειακή του μονάδα στη Γλυκή, πρόεδρο του συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων. Τονίστηκε η ανάγκη σύνδεσης της περιοχής της Γλυκής με τον παραλιακό άξονα μέσω ασφαλέστερου οδικού δικτύου, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από τις ήδη κορεσμένες παραθαλάσσιες περιοχές. Ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αποτελεί και η ανάπλαση και προβολή του παραποτάμιου χώρου, ζήτημα στο οποίο η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει με πολλούς τρόπους. Απαραίτητη επίσης κρίνεται και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών σε έργα ύδρευσης που θα εξασφαλίζουν επάρκεια ποσότητας και αναβάθμιση ποιότητας του νερού.

Επίσης η παράταξη επισκέφτηκε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής κ. Μιχάλη Φωτίου όπου συζητήθηκε η αύξηση κόστους της ενέργειας, το χρέος των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, η απουσία εργατών γης με τις απαραίτητες γνώσεις, η απουσία καταλυμάτων εργατών γης καθώς και η στροφή των αγροτών σε δεντροκαλλιέργειες. Πρωταρχική ανάγκη αποτελεί ο καθαρισμός δρόμων και των αποστραγγιστικών καναλιών. Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών σαφώς και θα έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στο αγροτικό εισόδημα, ενδέχεται ωστόσο να μην εξασφαλίζεται πλήρως η ενεργειακή αυτονομία. Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις για εκμετάλλευση της φυσικής ροής του ποταμού Καλαμά με το κατάλληλο έργο αντίστοιχο του Αχέροντα.

Τέλος η παράταξη επισκέφτηκε τους Μύλους Σουλίου, μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και διαπίστωσε από κοντά την εξέλιξη του έργου της αναπαλαίωσης των Μύλων.

In this article