Οι περιοχές της Ηπείρου που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα αποτυπώνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής. Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στα Ιωάννινα παρουσιάστηκε η πρώτη αναθεώρηση του Σχεδίου ανοίγοντας έτσι και την δημόσια διαβούλευση.
Πέρα από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο αναδείχθηκε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα. Κι αυτό σχετίζεται με αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία έχουν εκπονηθεί ήδη μελέτες και βαίνουν προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τόσο από την Διεύθυνση Υδάτων όσο και από τους μελετητές που εκπόνησαν το σχέδιο, σχεδόν το 10% του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου αποτελεί ζώνη πλημμύρων.
Από το 2012 και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 27 πλημμυρικά φαινόμενα.
Στο πρώτο σχέδιο αναθεώρησης αποτυπώνονται οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρεςν εκ των οποιων την Θεσπρωτία αφορούν:
-Yψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στον οικισμό Πλαταριάς από την υπερχείλιση του ρέματος Βουλίστρας.
-Υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα νοτιοανατολικά των εκβολών του Καλαμά καθώς και σε τμήμα της πόλης της Ηγουμενίτσας στην βόρεια προβλήτα του λιμένα.
-Μέτριος κίνδυνος εκτιμάται στα ανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος καθώς και σε τμήματα ροής του ποταμού Καλαμά μεταξύ των οικισμών Άγιος Βλάσιος- Παραπόταμος και ανάντη και κατάντη του Κάστρου Σκάλα Ζωριάνου.