Η εισήγηση στο ΔΣ για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παραμυθιάς σε Πυροσβεστική Υπηρεσία

Από τον Προέδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμά Οικονόμου

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς ιδρύθηκε και λειτουργεί από το έτος 1998 και στεγάζεται σε κατάλληλο κτίριο που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τον πρώην Δήμο Παραμυθιάς

Παρατίθενται ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ πυρκαγιών 2010-2023
223 ο αριθμός πυρκαγιών
557 στρέμματα σε δάση , άλση και δασικές εκτάσεις
907 στρέμματα σε χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις
(Εκτός των αγροτοδασικών πυρκαγιών το κλιμάκιο επιχειρεί σε σκουπιδότοπους, σε καλαμιές και βάλτους , σε αστικές πυρκαγιές και πυρκαγιές οχημάτων , παροχές βοήθειας όπως τα τροχαία οχήματα και ο απεγκλωβισμός, η άντληση υδάτων και η διάσωση σε πλημμύρες , επιχείρηση σε ανελκυστήρες , απελευθέρωση οδικού δικτύου από πτώση δένδρων και η πάσης φύσεως παροχή βοήθειας σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή ).

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

– ΟΜΟΡΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ – ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο καλύπτει τις ανάγκες των ΌΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ λόγω της στρατηγικής του θέσης (κοντά στην Εγνατία οδό) βάση του Περιφερειακού Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών με συχνή την άμεση συνδρομή με πυροσβεστικό όχημα.

– ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ
Τα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουλίου έχουν πολλαπλασιαστεί κρίνοντας πλέον απαραίτητη την ενδυνάμωσή της τοπικής Πυροσβεστικής. Εκτός από την τεράστια έκταση εποπτείας για πυρκαγιές η οποία εκτείνεται από το Πολύδροσο μέχρι τα ορεινά χωριά Σουλίου , το πεδίο που επιχειρεί έχει διευρυνθεί καλύπτοντας τις περιοχές ευθύνης του τουριστικού θέρετρου του Αχέροντα, καθώς η Π.Υ Πάργας σταμάτησε να εκπέμπει το 2ο περιπολικό της, που κάλυπτε την περιοχή του Καναλακίου .

– Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εκτός από το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου μας το ΠΚ Παραμυθίας καλύπτει το τμήμα της Εγνατίας Οδού από το Βασιλικό μέχρι την Τύρια με αρκετές σήραγγες και επαυξημένη κίνηση την καλοκαιρινή περίοδο για την οποία επανδρώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μοναδικό περιπολικό εθνικών οδών του Νομού Θεσπρωτίας , το οποίο εδρεύει στον κόμβο Νεοχωρίου.

– ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Υ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ
Το Κλιμάκιο προκειμένου να αντιμετωπίζει άμεσα περιστατικά στην περιοχή ευθύνης του, λόγω της υποστελέχωσής του, συχνά ενισχύεται με συνδρομή
οχήματος από την κεντρική υπηρεσία της Ηγουμενίτσας, η οποία απέχει 40 λεπτά.(Βαρεία πυρ. οχήματα , ανηφόρα Εγνατίας , στην άλλη άκρη της πόλης η
υπηρεσία , όλα αυτά καθυστερούν την έλευση της ενίσχυσης ).

Η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες εγκυμονούν σοβαρότερους και εντονότερους κινδύνους πυρκαγιών.

Η ανάγκη αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των τροχαίων περιστατικών στον άξονα καθόδου από τα διόδια Τύριας έως τον κόμβο Νεοχωρίου αλλά και το Βασιλικό,που καλύπτεται από το Π.Κ Παραμυθιάς ,λόγω της αυξημένης κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ,καθώς και της επικείμενης λειτουργίας ΣΕΑ στην περιοχή Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς. Ήδη λειτουργεί Πυροσβεστικός Σταθμός Δ΄ Τάξης τόσο στον όμορο Δήμο Πάργας όσο και στο Δήμο Ζηρού ,με έδρα τη Φιλιππιάδα ,η οποία απέχει μόλις 10΄ από την Π.Υ Πάργας.

Η αλλαγή από Κλιμάκιο σε Πυροσβεστική Υπηρεσία θα έχει ως αποτέλεσμα:

  • Την αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση της Πυροσβεστικής Παραμυθιάς
  • Την αναβάθμιση της Δύναμης με νέα στελέχη
  • Εκπομπή και 2ου περιπολικού όπως παλιά , όταν υπήρχαν εποχικοί.
  • Ερχομός αξιωματικών (΄Ιδρυση γραφείου Πυρασφάλειας ανακριτικό γραφείο)
  • Η βάρδια θα απαρτίζεται από περισσότερα στελέχη .
  • Την εμπέδωση αισθήματος πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή με την πιο έγκαιρη και αποτελεσματικότερη κάθε είδους συμβάντων.

Αν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα η αναβάθμιση σε υπηρεσία θα οδηγηθεί σε συνεχή απαξίωση του κλιμακίου το οποίο οδεύει με μαθηματική ακρίβεια ,λόγω υποστελέχωσής του, σε αντικειμενική υπηρεσιακή αδυναμία και αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των πάσης φύσεως συμβάντων της χωρικής του αρμοδιότητας .

Για τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται και είναι αναγκαία η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παραμυθιάς και η μετατροπή του σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ’ Τάξης Σταθμού

Η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παραμυθιάς σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, επ’ουδενί δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την πυροσβεστική υπηρεσία Ηγουμενίτσας, η οποία πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρου.

Προς τούτο το σχετικό αίτημα υποβάλλεται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας , τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και στον τοπικό βουλευτή .

In this article