Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80ή επέτειο της Σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σουλίου, Θανάσης Ντάνης.
Η παρουσία του Δημάρχου Σουλίου κ. Ντάνη είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πόλη της Παραμυθιάς, έδρα του Δήμου Σουλίου, ανήκει στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων λόγω της εκτέλεσης των 49 Πρόκριτων Παραμυθιάς από τους Ναζί στις 27 Σεπτεμβρίου 1943.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, τοπικοί παράγοντες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, συγγενείς των σφαγιασθέντων και πολίτες.
Ο κ. Δήμαρχος Σουλίου συμμετείχε ενεργά στις τελετές μνήμης, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της φρικτής αυτής σφαγής. Η παρουσία του υπογράμμισε τη βαθιά σύνδεση και τον κοινό πόνο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας, οι οποίες υπέστησαν τις θηριωδίες της ναζιστικής κατοχής. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και την κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής, ο κ. Ντάνης δήλωσε:
«Η τραγωδία του Διστόμου και η θυσία των 49 Πρόκριτων της Παραμυθιάς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας μνήμης και ιστορίας. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα αθώα θύματα και να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά. Η μνήμη τους μας υποχρεώνει να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία».
Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η σφαγή του Διστόμου πληγώνει βαθιά τη συλλογική μας μνήμη. Μόνη τιμή και δικαίωση των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής αυτής θηριωδίας είναι η συνεχής εγρήγορση και αντίσταση ενάντια σε κάθε απόπειρα αναβίωσης φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων, στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Εδώ σφαγιάστηκαν όχι μόνο άνδρες, αλλά γυναίκες και μικρά παιδιά, 233 άμαχοι, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Κάθε επέτειος όμως, πέρα από την τιμή στα θύματα, αποκτά επιπλέον νόημα αν την προβάλουμε στο σήμερα και στο αύριο του Έθνους».
Οι εκδηλώσεις στο Δίστομο αποτελούν μια ευκαιρία για ενότητα και κοινή δέσμευση απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και ναζισμού.
Η συμμετοχή του Δημάρχου Σουλίου επιβεβαίωσε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας σε όλη την Ελλάδα.