Υπό… παρακολούθηση τελούν πλέον τρεις από τους βασικότερους ποταμούς της Ηπείρου και συγκεκριμένα ο Καλαμάς, ο Λούρος και ο Άραχθος, κατά μήκος των οποίων έχει τοποθετηθεί ένα δίκτυο αυτόματων σταθμών που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο, όλες τις ουσιώδεις παραμέτρους (στάθμη, παροχή, θερμοκρασία, κλπ.), για την ποσοτική εκτίμηση των υδάτων τους, καθώς και παραμέτρους για την ποιότητά τους.
Όλα αυτά στο πλαίσιο του έργου «Epirus Waters», που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας του έργου, στην οποία πήραν μέρος 15 επιστήμονες από εννέα διαφορετικούς φορείς της Ηπείρου που σχετίζονται με την διαχείριση και την παρακολούθηση υδάτων, συμπεριλαμβανομένων της Περιφέρειας Ηπείρου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, της Μονάδας Διαχείρισης Π.Π Ηπείρου – ΟΦΥΠΕΚΑ και του Υδροβιολογικού Σταθμού Ιωαννίνων.
Επέκταση δικτύου
Στόχος της συνάντησης, ήταν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παρουσίαση του δικτύου των αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Epirus Waters», καθώς και οι υπηρεσίες που η λειτουργία τους μπορεί να προσφέρει στην διαχείριση των υδάτων και την προστασία από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Ακολούθησε συζήτηση και διατύπωση προτάσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση και την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου στην περιοχή. Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συναντήσεις με την ομάδα έργου δια ζώσης, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία για την επέκταση του δικτύου των αυτόματων σταθμών, καθώς και για την καλύτερη χρήση των μετρήσεων τους.
Οι στόχοι του έργου
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του έργου «Epirus Waters», το δίκτυο των αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία των τριών ποταμών μπορεί να παρέχει στήριξη σε δημόσιους φορείς, ερευνητές, μηχανικούς και ενδιαφερόμενους για τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων σχεδιασμού και διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων.
Επίσης συμβάλει στην πρόβλεψη και την ανάληψη μέτρων για τον έγκαιρο μετριασμό των επιπτώσεων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (πλημμύρες, ξηρασία, ρύπανση υδάτων, κλπ.), στην εκτίμηση και κατανομή των περιβαλλοντικών απαιτήσεων νερού και στον σχεδιασμό έργων υδρομάστευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Απώτερος στόχος του έργου είναι, μέσω της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για θέματα παρακολούθησης των υδάτων, η ευαισθητοποίηση για τη μείωση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και η απόκτηση γνώσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και την κλιματική αλλαγή.
Join the Conversation