Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, σχετικά με το περιστατικό τον περασμένο Νοέμβριο, όπου μητέρα μαθητή του δημοτικού σχολείου Γλυκής, βρήκε σκουλήκια στο σχολικό του γεύμα και προέβη σε καταγγελία.
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, κ.κ. Ν. Έξαρχο, Β. Δάγκα, Γ. Δελή και Ν. Παπαναστάση, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, η κα. Ζαχαράκη αναφέρει τα εξής:
“Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο νομό Θεσπρωτίας, ο ΟΠΕΚΑ από την επόμενη ημέρα, επικοινώνησε με τη συντονίστρια του Τμήματος για περαιτέρω πληροφορίες.
Όπως μας ενημέρωσε η συντονίστρια: Το περιστατικό φέρεται να συνέβη όταν το εν λόγω γεύμα μεταφέρθηκε κλειστό από το μαθητή στο σπίτι του και ανοίχτηκε για κατανάλωση εκεί, δηλαδή εκτός σχολικής μονάδας και αρκετές ώρες μετά τη μεταφορά του στο σχολείο από τον ανάδοχο.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας επικοινώνησε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 με τη σχολική μονάδα και ενημερώθηκε ότι η Επιτροπή Παραλαβής της παρέλαβε κανονικά τα γεύματα την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 χωρίς να εντοπίσει καμιά παρέκκλιση.
Επίσης πληροφορήθηκε ότι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 η διευθύντρια της σχολικής μονάδας ενημέρωσε τον ανάδοχο (Αμάλθεια Α.Ε.) ο οποίος ζήτησε να παραλάβει και να ελέγξει το εν λόγω γεύμα το οποίο όμως είχε ήδη απορριφθεί από τη μητέρα του μαθητή.
Σχετικά με το παραπάνω περιστατικό, ενημερώθηκε η Δ/νση Επιθεώρησης & Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να προβεί στη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων της αρμοδιότητάς της.
Σε κάθε περίπτωση, τα σχολικά γεύματα (ζεστό γεύμα και σαλάτα σε ατομικές συσκευασίες) παρέχονται στο σύνολο των μαθητών/τριών των επιλεγμένων σχολικών μονάδων και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Λόγω της χρονικής διάρκειας της σύμβασης και των υψηλών απαιτήσεων ανταπόκρισης, οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται βάσει συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Για το λόγο αυτό ισχυρή απαίτηση υπήρξε να διαθέτουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις.
Ο ΟΠΕΚΑ, ως εντολοδόχος του προγράμματος, διενεργεί κάθε σχολικό έτος δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παράλληλα, για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ., κατόπιν σχετικών εγγράφων αιτημάτων του ΟΠΕΚΑ προς τις ανωτέρω Υπηρεσίες, κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς”.