Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κινητικότητα για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου. Μετά την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Υπουργείο Πολιτισμού άρχισε το έντονο ενδιαφέρον του για το Σούλι.
Υπό την αιγίδα του και σε συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ,της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, εκπονήθηκε μία μελέτη που αποτύπωσε πλήρως την περιοχή του Τετραχωρίου και πρότεινε τον τρόπο και τα έργα για την ανάδειξή του. Επίσης διαπίστωσε και ανέδειξε το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.
Πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε διαβούευση τις ΟΧΕ (ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου), όπου στη ενότητα 3 ενέταξε την περιοχή Σούλι-Αχέροντας στα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Για την περιοχή αυτή προβλέπονται διάφορα έργα 8,00εκ. ευρώ περίπου.
Στα κείμενα προς διαβούλευση επισημαίνονται διάφορες αδυναμίες της περιοχής όπως την δυσκολία προσβασιμότητας προς Σούλι, και το ιδιοκτησιακό καθεστώς Σουλίου που περιορίζει την ιδιωτική συνεργασία και επιχειρηματικότητα κλπ.
Το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου μας δίνει την ελπίδα ότι επιτέλους η περιοχή του Ιστορικού Χώρου του Σουλίου θα αναδειχθεί ,θα γίνει επισκέψιμη σε όλο το Τετραχώρι.
Θεωρώ ότι οι αδυναμίες που έχει καταγράψει το κείμενο διαβούλευσης της ΟΧΕ πρέπει να επιλυθούν με την ολοκλήρωση των έργων.
Την περίοδο αυτή πρέπει όλοι οι φορείς του Σουλίου και άλλοι γύρω από αυτό(Τοπικές κοινότητες Σουλίου, αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι, Δήμος Σουλίου, Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος κλπ) πρέπει να κινητοποιηθούν και να είναι σε εγρήγορση ώστε η ολοκλήρωση των έργων να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην μνήμη των ηρώων του Σουλίου.
Οι προτάσεις μου στα κείμενα διαβούλευσης της ΟΧΕ Περιφέρειας Ηπείρου είναι:
- Άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους κατοίκους του Σουλίου ,αλλά και των κατοίκων των κοινοτήτων που είναι γύρω (Σαμονίδα, Αυλότοπος , Τσαγγάρι, Κουκουλί, Φροσύνη) αν ενδιαφερθούν για την αναστύλωση κτιρίων. Τους αξίζει γιατί αυτοί κράτησαν όρθια την περιοχή του Σουλίου όλα τα προηγούμενα χρόνια και την πονάνε.
- Βελτίωση, συντήρηση των δρόμων Γλυκή -Σούλι και Ελευθεροχώρι (κόμβος Εγνατίας)-Σούλι ,ώστε η πρόσβαση ενός τουριστικού λεωφορείου να γίνεται με ασφάλεια. (προτεραιότητα νομίζω η βελτίωση Γλυκή-Σούλι γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες η επισκεψιμότητα στον Αχέροντα είναι πάρα πολλή μεγάλη)
- Ειδικοι όροι δόμησης στο Τετραχώρι ώστε οι αναστυλώσεις να εγκρίνονται πιο γρήγορα.
Υπάρχουν φαντάζομαι και άλλες προτάσεις και θεωρώ ότι πρέπει αυτή την περίοδο να κατατεθούν. Έτσι το Σούλι θα αποκτήσει πάλι την αίγλη που του αξίζει , δημιουργώντας επιπλέον προϋποθέσεις να παραμείνουν οι κάτοικοι την περιοχή.