Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ηγουμενίτσα, την Τρίτη 14/11 στο «Πάνθεον», από τις «Μορφωτικές Εκδόσεις», η παρουσίαση του βιβλίου του Π. Αλεξίου, «Πολυτεχνείο – Η μεγάλη ύβρις, 50 χρόνια μετά – Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει» .
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, η αίθουσα γέμισε, πολύς κόσμος παρακολούθησε όρθιος την εκδήλωση και εξαντλήθηκαν τα λίγα αντίτυπα του βιβλίου που είχαν μείνει.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Θ. Χόβολος, που αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την μαζική του παρουσία, έδωσε το πολιτικό στίγμα της περιόδου, μέσα στην οποία τιμάμε τα 50χρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Έτσι αρχικά προβλήθηκε το 10λεπτο βίντεο του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου.
Στη συνέχεια η φιλόλογος Μαίρη Σόρογκα, αφού με συγκινητικά λόγια παρουσίασε τον εδώ και 47 χρόνια φίλο και σύντροφο της Π. Αλεξίου, έκανε μια οξυδερκή διείσδυση και μεστή τοποθέτηση στα στοιχεία του βιβλίου, προσδιορίζοντας και αναδεικνύοντας κρίσιμα πολιτικά στοιχεία της έκδοσης. Αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο των μαρξιστών-λενινιστών στον πολιτικό προσανατολισμό της αυθόρμητης λαϊκής εξέγερσης, δεν υποτίμησε καθόλου, απεναντίας τόνισε την μαζική συμμετοχή αγωνιστών απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους και την πλατιά λαϊκή ενότητα που επιτεύχθηκε, κριτικάροντας την συμβιβαστική πολιτική των ηγεσιών τους. Απευθυνόμενη σε όλους τους αγωνιστές και στα μέλη του ΚΚΕ, ζήτησε αντί «να σβήσουν», «ν’ ανάψουν τα φώτα» και να φανερωθούν οι αλήθειες, «να καθαρίσει η ήρα από το στάρι», όπως χαρακτηριστικά είπε, για το καλό της υπόθεσης της ανασυγκρότησης του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, για να υπάρξει, όπως εμφαντικά σημείωσε κλείνοντας, μετά την «ύβρι», η «νέμεσις» και η «τίσις».
Τέλος ο Π. Αλεξίου με μια αναλυτική, διεξοδική τοποθέτηση παρουσίασε τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή, σημείωσε ότι αποτελεί μια προσπάθεια συνόψισης με υπαρκτά αλλά αποσιωπημένα τεκμήρια, όλων όσων έχουμε πει και όσων έχουμε γράψει σαν μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα και ως εκ τούτου η έκδοση αυτή είναι «παιδί πολλών ανθρώπων», όλων όσων παλεύουμε την κοινή υπόθεση. Μέσα από την ανάδειξη του ρόλου των πολιτικών δυνάμεων και των δυο γραμμών που συγκρούστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο, ο στόχος είναι το «βιβλιαράκι» να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για τη νεολαία, να μπορέσουν ακόμη και οι δύσπιστοι να βάλουν το χέρι «επί των τύπων των ήλων», για την υπεράσπιση της μνήμης, ενάντια στη στάχτη του χρόνου, στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη, για να γίνει τελικά χρήσιμο, με μέτρο της χρησιμότητας την αλλαγή του κοινωνικού κόσμου. Έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας πως η καλύτερη τιμή για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου θα είναι να συνεχίσουμε στο δρόμο του Νοέμβρη, για τα ίδια ανεκπλήρωτα αιτήματα, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, για μια άλλη κοινωνία του δίκιου και της λευτεριάς, χωρίς προστάτες και εκμετάλλευση.
Ακολούθησε τοποθέτηση του Σ. Λιαμπότη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας, που χαιρέτισε την έκδοση, σημειώνοντας τους χρόνιους συντροφικούς δεσμούς και την «κοινή γλώσσα», που παρά τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές καταφέρνουμε να βρίσκουμε, με την συνεισφορά και του συντρόφου, στα διάφορα ζητήματα της πάλης στην περιοχή μας. Μετά από μια άλλη τοποθέτηση, η εκδήλωση έκλεισε, με πρόσκληση για το αγωνιστικό ραντεβού στην συγκέντρωση και πορεία της Παρασκευής 17 Νοέμβρη.
Οι «Μορφωτικές Εκδόσεις» θέλουν να ευχαριστήσουν όλο αυτόν τον κόσμο για την μαζική παρουσία στην εκδήλωση, πράγμα που αναδεικνύει το ενδιαφέρον του γι΄ αυτό το είδος των πολιτικο-ιστορικών εκδόσεων. Γίνεται γνωστό τέλος πως, λόγω της εξάντλησης της 1ης έκδοσης, θα κυκλοφορήσει άμεσα, λόγω της επικαιρότητας, η 2η έκδοση, την οποία μπορούν να προμηθευτούν από τα βιβλιοπωλεία της πόλης.
Join the Conversation