Οι τελευταίες περιοχές υπό κτηματογράφηση στη χώρα είναι από χθες η Θεσπρωτία η Κέρκυρα και οι Παξοί. Στις περιοχές αυτές, που είχαν μείνει πίσω λόγω δικαστικών προσφυγών κατά τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης κτηματογράφησης το 2016, ξεκίνησε πλέον η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας.
Πρώτη προθεσμία, τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού.
Από χθες οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησία σε τρεις δήμους της Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών), τους τρεις δήμους της Κέρκυρας (Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής) και τους Παξούς – Αντίπαξους –και δεν έχουν κτηματογραφηθεί στο παρελθόν– καλούνται να δηλώσουν στο κτηματολόγιο τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Τα δύο γραφεία κτηματογράφησης στα οποία μπορούν να απευθύνονται βρίσκονται στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας και στην περιοχή Αλυκών Ποταμού στην Κεντρική Κέρκυρα. Ωστόσο όλη η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και ηλεκτρονικά, μέσω του www.ktimatologio.gov.gr. Συνολικά εκτιμάται ότι στις δύο υπό κτηματογράφηση περιφερειακές ενότητες θα καταγραφούν 458.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας, που ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα. Η μελέτη Κέρκυρας – Θεσπρωτίας ήταν ανάμεσα σε αυτές που προκηρύχθηκαν το 2013 και επαναπροκηρύχθηκαν το 2016 (αφού ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε, λόγω ενδείξεων «συνεννόησης» μεταξύ των συμμετεχόντων γραφείων).
Από τις μελέτες του 2016, πέντε παρέμειναν χωρίς ανάδοχο (και απέκτησαν το προσωνύμιο «ορφανές») επειδή οι διεκδικητές τους ενεπλάκησαν σε δικαστικές προσφυγές. Οι μελέτες αυτές σταδιακά ξεκαθάρισαν δικαστικά και η μελέτη Κέρκυρας – Θεσπρωτίας ήταν η τελευταία που υπεγράφη. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 13.2.2024 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 13.5.2024 για τους κατοίκους εξωτερικού (ωστόσο αποτελεί «παράδοση» το να δοθεί τουλάχιστον μια παράταση).
Το σύνολο της χώρας
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του 40% της χώρας. Σε ακόμα 37% η κτηματογράφηση βρίσκεται στο στάδιο μετά την ανάρτηση των στοιχείων, ενώ το 21% βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή δηλώσεων έως την ανάρτηση. Συνολικά εκτιμάται ότι το ποσοστό συλλογής σε επίπεδο χώρας έχει ήδη φτάσει στο 87% του συνόλου των 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που έχει εκτιμηθεί ότι υπάρχουν στην Ελλάδα.
Join the Conversation