Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας Παραμυθιάς το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου, όπου έγιναν λατρευτικές εκδηλώσεις, αλλά και διήμερο πανηγύρι, που ήταν άριστα οργανωμένο από το νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και έμειναν ικανοποιημένοι, όσοι παραβρέθηκαν.
Τελέστηκε, την παραμονή, εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα όρθρος και θεία λειτουργία. Κατά τον εσπερινό, το θείο λόγο κήρυξε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η θερμή πίστη της Σοφίας και των τριών ανήλικων θυγατέρων της Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης είναι ένα κάλεσμα να ξεκινήσουμε συστηματικά και πρακτικά αγώνα πνευματικό. Δηλαδή αγώνα να αλλάξουμε νοοτροπία, να γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας, να αποδεχθούμε τα λάθη μας και να πάρουμε την απόφαση να δώσουμε φτερά στην ψυχή μας”.
Και κατέληξε: “Μέσα στα όσα ζούμε, ας προσπαθήσουμε να δούμε ψύχραιμα, χωρίς να βιαστούμε, τα νέα δεδομένα και τις νέες προοπτικές. Όταν κλείνει μια πόρτα, ο Θεός ανοίγει, μια άλλη. Έτσι προχωράμε στη ζωή. Με τόλμη και με αισιοδοξία έως την επιτυχία”.
ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕς ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο ναός της Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας, είναι το μόνο κτίσμα, που σώζεται από τη Μονή, που υπήρχε στη θέση αυτή, χτίστηκε το 1878, όπως αναφέρεται σε εντοιχισμένη πλάκα.
Αυτό, που τον ξεχωρίζει, είναι οι αγιογραφίες του, που, εικονογραφήθηκαν το 1879, όπως μαρτυρεί επιγραφή, και είχαν ξεθωριάσει από τη φθορά του χρόνου.
Συντηρήθηκαν σχετικά πρόσφατα από την Περιφέρεια Ηπείρου και το αποτέλεσμα είναι τεχνικά άρτιο και συνάμα εντυπωσιακό και συμβάλλει στη δημιουργία μυσταγωγίας.
Στο ασβεστόχτιστο χώρισμα μεταξύ καθολικού και γυναικωνίτη, σώζεται η επιγραφή:
«Ηστορίθη δε η ζωγραφιά εις 1879/ του επιτροπεύοντος κυρίου Αναγνώστη/Παπασταύρου αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου παραμηθύα γρηγορίου και πανταζή μιτσι διμιτρι ράφτι και τάσι λόλου δηα χηρός Βασιλήου Κ Μπαμπουργιώτη ηουλίου 8».
Σ’ αυτό το ναό ο φιλόλογος-ερευνητής και πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας ανακάλυψε μια σπάνια αγιογραφία του αγίου Κοσμά σε μια θέση, που δεν φαίνεται εύκολα, στην γωνία, μεταξύ ιερού Βήματος και κυρίως ναού.
Join the Conversation