Ποιος ειναι ο Αρχ. Σπυρίδων Κατραμάδος που φέρεται να διεκδικεί την Μητρόπολη Παραμυθιάς

Το πλήρες βιογραφικό του

Ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων (κατά κόσμο Σταύρος) ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ, έλκει την καταγωγή του από το Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το έτος 1965, όπου και επεράτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Τελείωσε με “Άριστα” τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και δίδαξε ως καθηγητής Θεολόγος στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «ΠΑΣΤΕΡ» της Θεσσαλονίκης επί μία οκταετία. (1987-1995).

Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Τυρολόης κυρό Παντελεήμονα το 1990 και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρό Νικόδημο το 1996. Την ίδια ημέρα της χειροτονίας του εις ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ του απονεμήθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου και Πνευματικού. Το 1995 έλαβε Υποτροφία από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και αναχώρησε για την Γαλλία, όπου κατά το χρονικό διάστημα 1995-1997 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (PARIS IV- SORBONNE), λαμβάνοντας το Δίπλωμά του με βαθμό “Άριστα”.

Τον Οκτώβριο του 1997 ενεγράφη στο ίδιο Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα: «Θεσσαλονίκη μεταξύ δύο τουρκικών κατοχών 1387-1430». Τον Μάρτιο του 1998 κατόπιν εξετάσεων κατέστη υπότροφος του Ελληνικού Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) Το έτος 2000 κατέστη υπότροφος του Διεθνούς Οργανισμού UNESCO. ( Ο πρώτος Κληρικός εξ Ελλάδος που λαμβάνει την Υποτροφία αυτή).

Από το έτος 1998 έως και το έτος 2002 αποσπάται στην ιστορική Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Manchester στη Μ. Βρετανία, όπου μεταξύ των άλλων κατά την εκεί διακονία του ιδρύει τον πολυάριθμο Σύλλογο Ελλήνων Νέων Επιστημόνων με την επωνυμία : “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ MANCHESTER” και εκδίδει το πολυσέλιδο τριμηνιαίο ενοριακό περιοδικό με τίτλο “ΕΥ-ΑΓΓΕΛΜΑΤΑ”.

Το 2002, κατόπιν σχετικής προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Γρηγορίου, μετατίθεται στο Λονδίνο, όπου και αναλαμβάνει υψηλότερα καθήκοντα ως Ιερατικώς Προϊστάμενος μίας εκ των 4 μεγαλύτερων Ενοριών του Λονδίνου, του Ι. Καθεδρικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Λονδίνου και ταυτόχρονα Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου του ως άνω Ι. Καθεδρικού Ναού, όπου και υπηρετεί λίαν επιτυχώς δι’ ένα έτος.

Το έτος 2003, κατόπιν προσκλήσεως που του απευθύνει o Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος και συγκαταθέσεως του Μητροπολίτου Ιερισσού Νικοδήμου, επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται αρχικά Γραμματεύς στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Ακολούθως το έτος 2004 διορίζεται Γραμματεύς και στη Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων και το αυτό έτος αναλαμβάνει και την Διεύθυνση του νεοσυστάτου τότε Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων – Θρησκευτικού Τουρισμού.

Ως ο υπεύθυνος Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, επισκέπτεται και συνεργάζεται συχνά με τους Κληρικούς, που διακονούν στα Νοσηλευτικά και Σωφρονιστικά Ιδρύματα της Χώρας και μεταφέρει από αυτούς τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, καθώς και τα σχετικά αιτήματά τους προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας προς υλοποίηση. Διοργανώνει με εντολή της Ιεράς Συνόδου κατά τόπους Ημερίδες γιά τους Κληρικούς που υπηρετούν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, καθώς και στα Νοσηλευτικά και άλλα Ειδικά Ιδρύματα. Έτσι ανέλαβε την υλοποίηση και την επιτυχή πραγματοποίηση έξι (6) Συνεδρίων και Ημερίδων με θέματα που άπτονται των σκοπών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής και με θέματα ψυχολογίας – ψυχιατρικής κατά την τέλεση του Ι. Μυστηρίου της Εξομολογήσεως στο πλαίσιο σχετικών Αποφάσεων της Ι. Συνόδου. Συνέγραψε δε και σχετικά άρθρα περί των θεμάτων αυτών.

Από αυτές τις σημαντικές θέσεις έλαβε μέρος και συνεχίζει να συμμετέχει σε πολλά Διεθνή Εκκλησιαστικά Διαχριστιανικά και Διορθόδοξα Συνέδρια, καθώς και σε ειδικές αποστολές της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Είναι από το έτος 2004 μόνιμος Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο κατ’ έτος πραγματοποιούμενο παρρωσσικό Συνέδριο στη Μόσχα περί θεμάτων Θρησκευτικού Τουρισμού. Από τον Ιούνιο του 2009 αποτελεί Γραμματεύς στην νεοσυσταθείσα Επιτροπή της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Ρωσικής Εκκλησίας για θέματα της αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Είναι από το έτος 2005 κύριο Μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού και συνόδευσε από της θέσεως αυτής σε επίσημα ταξίδια εντός και εκτός της Ελλάδος. Υπουργούς Τουρισμού.

Με σχετικές και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων το έτος 2005 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε, καταρχήν, την πραγματοποίηση του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Απόστολο Παύλο, ως Αποστόλου της Ελλάδος-Αποστόλου της Ευρώπης, ο οποίος σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία με την συμμετοχή μαθητών (πλέον των 6000) από την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση των σχολείων όλης της χώρας .

Στην συνέχεια και κατά το έτος 2006 έγινε η προέκταση αυτού του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τεσσάρων Υπουργείων της Ελλάδος και της Κύπρου, για όλους τους Έλληνες στην καταγωγή των χωρών της Ε.Ε, μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των αμιγώς Ελληνικών Σχολείων, με θέμα “Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ -ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”.

Από το έτος 2004 είναι ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Αθηνών, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιουπόλεως και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της πολυπληθούς ομάδας Κυριών με την επωνυμία “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΡΙΩΝ – ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ” Ηλιουπόλεως. Διευθύνει και από το έτος 2005 μέχρι σήμερα εποπτεύει το Εβδομαδιαίο Ενοριακό Φυλλάδιο του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Αθηνών.

Τον Απρίλιο του έτους 2009 δημιουργεί την “Ενοριακή Ένωση Επιστημόνων ” που αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες της Ενορίας της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και εκλέγεται παμψηφεί πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το έτος 2008 διορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Γραμματεύς του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τους Εκκλησιαστικούς Υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, έλαβε μέρος, επί ένα εξάμηνο, σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια στη Διπλωματική Ακαδημία, στη Γαλλική γλώσσα, του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και περάτωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για την λήψη σχετικής βεβαιώσεως.

Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες ποικίλης ύλης και τουριστικού ενδιαφέροντος για θέματα που αφορούν και σχετίζονται με την ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και την συστηματική προβολή αυτών από την Εκκλησία της Ελλάδος. Με ευθύνη του από πλευράς Συνοδικού Γραφείου πραγματοποιήθηκε, τον Νοέμβριο του 2009 στην Ζάκυνθο, το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για θέματα αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Συμμετέσχε ως Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, από πλευράς Συνοδικού Γραφείου στο Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο για θέματα αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στην Λεπτοκαρυά -Πιερίας,
Συμμετέσχε ως Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, από πλευράς Συνοδικού Γραφείου στο Γ Πανελλήνιο Συνέδριο για θέματα αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στον Πύργο Ηλείας.

Συμμετέσχε ως Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, από πλευράς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων στο Α΄ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Γυναίκες στη σκιά της βί¬ας: Ἡ Ποι¬μαν¬τι¬κή ευθύ¬νη και ἡ ο¬πτι¬κή των Θρη¬σκει¬ών». το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Θράκη ( Αλεξανδρούπολη).

Συμμετέσχε ως Μέλος και Γραμματεύς της Οργανωτικής Επιτροπής, από πλευράς Συνοδικού Γραφείου στο Δ’Πανελλήνιο Συνέδριο για θέματα αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στην ¨Ηπειρο ( ΑΡΤΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ)
Με αίτημα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και σχετική ευλογία και άδεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Απρίλιο του έτους 2010 συμμετέχει ως Μέλος στην μικτή Επιτροπή μεταξύ Εκκλησίας της Κύπρου και Αρχής Κρατικών Κυπριακών Εκθέσεων με αντικείμενο εργασίας την ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Μνημείων και περιοχών της Κύπρου και Ελλάδος.

Συμμετέσχε ως Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής σε πολλές ανά τον κόσμο Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, στην Ευρώπη και την Ασία και συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση του εισερχομένου Τουρισμού στην Χώρα με έμφαση τον Θρησκευτικό Τουρισμό και την ανάπτυξη και προβολή των Ιερών Μνημείων και Ιερών Προσκυνημάτων της Χώρας μας.

Συμμετέσχε στην Επιτροπή συνάξεως και εκδόσεως του «Κανονισμού Λειτουργίας»της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και συνέταξε τα άρθρα στα «Πρωτόκολλα Συνεργασίας» με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Συνόδευσε, ως υπεύθυνος – αρχηγός, πολλές ομάδες αποστολών Κληρικών -Εκπροσώπων των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε πολλά προσκυνηματικά ταξίδια, εντός και εκτός Ελλάδος και είναι σύμβουλος σε Υπηρεσίες, Φορείς και Οργανισμούς που ασχολούνται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εντός και εκτός Ελλάδος.

Είναι Μέλος της Κοινής Διαχριστιανικής Επιτροπής μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του επίσημου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό «OPERA ROMANA PELEGRINAGGI».

Είναι Μέλος της Κοινής Επιτροπής μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ».
Είναι Μέλος της Ομάδας Εργασίας του Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2020 – Έργο “RE-CULT / Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στην νησιωτική περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου στο οποίο για πρώτη φορά συμμετέχει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Με δική του ευθύνη συντάχθηκε και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020 το επίσημο τρίγλωσσο έντυπο της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο « ΕΛΛΑΔΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ»

Τον Μάρτιο του 2021 μετά από σχετικό αίτημα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε την πρόταση αυτής και όρισε τον π. Σπυρίδωνα «Σύνδεσμο» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Θρησκευτικού Τουρισμού της εν λόγω Σχολής

Τον Μάρτιο του 2021 μετά από σχετικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ Χρυσοστόμου, Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε την πρόταση αυτού και όρισε Υπεύθυνο τον π. Σπυρίδωνα, ως έχοντα την γενική επίβλεψη της εργασίας «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.»

Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής και γνώστης της Αγγλικής γλώσσης.



In this article

Join the Conversation