Σε αναμονή ορισμού Τοποτηρητή και εκλογής νέου Μητροπολίτου είναι οι πιστοί στη Μητρόπολη Παραμυθίας, μετά την παραίτηση του Μητροπολίτου Τίτου.
Όταν εκδοθεί το ΦΕΚ για την πλήρωση της κενής θέσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που έχει αυτή την αρμοδιότητα, ορίζει τον Τοποτηρητή.
Αρχαιότερος ως προς την αρχιεροσύνη από τους όμορους (γειτονικούς), με τη Μητρόπολη Παραμυθίας, Μητροπολίτες είναι ο Κονίτσης Ανδρέας, που αν, αρνηθεί για προσωπικούς λόγους να αναλάβει Τοποτηρητής, έπεται ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος και μετά από αυτόν ο Μητροπολίτης Πρεβέζης Χρυσόστομος.
Πάντως είναι μικρό το χρονικό διάστημα, που απομένει μέχρι την αναπλήρωση του παραιτηθέντος Μητροπολίτου, δηλαδή την εκλογή του νέου, την αναγνώριση της εκλογής του με ΦΕΚ και την ενθρόνισή του (υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου) και έτσι δεν δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα.
Εκεί, που δίνεται προτεραιότητα και είναι απαραίτητη η παρουσία Τοποτηρητή, αφορά στην προετοιμασία της ενθρόνισης, στα τελετουργικά της και την παράδοση της Μητρόπολης στο νέο Μητροπολίτη, που θα εκλέξει η Σύνοδος στις 9 Οκτωβρίου.
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Τίτος, κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του, ορίστηκε δύο φορές Τοποτηρητής όμορων Μητροπόλεων. Δύο φορές στη Μητρόπολη Κερκύρας (το 1984 όταν κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος Βαγενάς και το 2002 όταν κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος Τριβιζάς) και μία φορά στη Μητρόπολη Κονίτσης (το 1994 όταν κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός Οικονομίδης).
Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας Τίτος υπέβαλε την παραίτησή του στις 17 Αυγούστου 2023, τονίζοντας στην αποχαιρετιστήρια εγκύκλιό του ότι ο χρόνος είναι αδυσώπητος για όλους.
Ποίμανε επί 49 ολόκληρα χρόνια τη Μητρόπολη Παραμυθίας, από το 1974 μέχρι και σήμερα, και είναι ο μακροβιότερος αρχιερέας της, σημαδεύοντας με το ήθος και τη λιτότητά του την ποιμαντορία του.
Είναι ενδεικτικά, αυτά, που είχε πει στην εφημερίδα τα “ΝΕΑ” (5 Μαρτίου 2005), η οποία έκανε τότε αφιέρωμα σε πέντε σεμνούς ιεράρχες με γνώρισμά τους την ταπείνωση, και αποκαλύπτουν τον τρόπο σκέψης και ζωής του: «Από το πρωί μέχρι το βράδυ παλεύεις με τη φύση σου. Δίνεις τη μάχη σου. Δεν είναι ντροπή να σιδερώνεις τα ρούχα σου μόνος σου, να μαγειρεύεις. Πρέπει να μην προκαλείς, να μη σκανδαλίζεις. Υπάρχουν πολλοί που τα κάνουν αυτά
Join the Conversation